KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mi történt a 128. rohamdandárral – Háttéranyag

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A 128-as rohamdandár részt vett a herszoni ukrán támadásban. A dandár nevében a “Hegyi” arra utal, hogy az állandó állomásuk Kárpátalja, mert ez Ukrajna egyetlen olyan régiója amelyben magas hegyek találhatók. A fontos kérdés, hogy mi történt ezzel a dandárral a herszoni támadások során? Kárpátalja miatt a kérdés minket, magyarokat is érint. A dandár egyébként az ukrán hadseregen belül elitalakulatnak számít. Talány, miért alkalmazza a kijevi vezetés a hegyi támadásokra specializált alakulatot sík területen.

Az Oroszországhoz köthető, vagy orosz szimpatizáns médiumok arról adtak hírt szeptember első napjaiban, hogy a dandár “megsemmisült”. Az en.topwar.ru szerint a munkácsi származású dandár már súlyos veszteségeket szenvedett Debalcevénél és Szeverodonyecknél is, és minden egyes korábbi veszteség után több katonát toboroztak a dandárba, Kárpátaljáról, hogy a következő bevetésig pótolják a hiányt.

Az orosz hírforrások szerint Kárpátalja szeptember 2-án gyásznapot hirdetett, mert a herszoni összecsapásban több száz helyi katona vesztette életét. Az elesett katonák között nem csak közkatonák, hanem magas rangú tisztek is vannak. A sebesültek száma is több ezerre tehető. Az orosz forráson kívül ezt egy francia nyelvű forrás (Bruno Bertez) is megerősíti. A dandár felszerelése is teljesen megsemmisült.

A nyugati fősodratú médiumok viszont teljes csendbe burkolóznak ezekről az eseményekről. Annak ellenére, hogy a “közelgő” ellenoffenzíva állandó téma volt augusztus utolsó napjaiban, annak kezdete után már inkább egyfajta “kampánycsend” tört ki a témával kapcsolatban. Pl., a BBC utolsó híre a témáról szeptember 3-ai. Itt-ott olvashattunk bizonyos falvak visszafoglalálásáról (bár az orosz média azt állítja, hogy néhány stratégiailag jelentéktelen falvat kiürítettek, és ezek ukrán kézre kerültek). A the Sun videokat posztol egy-egy sikeresebbnek tűnő ukrán dróntámadásról, azaz, jelentéktelen kiragadott eseményekről hallunk, de az összkép hiányzik. A csendet betölti az is amikor nyugati szakértők arról írnak, hogy milyen “alacsony a morál”, “kevés a fizetés”, és “hiányos az egyenruha” az orosz hadseregben.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna csapást mért a krími orosz parancsnokságra

A Politico is leadott az eredeti nyugati és ukrán elképzelésekből, mert azt írja, hogy az ukrán hadsereg nem fog nagyobb területeket egyhamar visszafoglalni, már az is jelentős lenne, ha az Inguletsz folyó nyugati partját sikerülne az irányításuk alá vonni. A Politico azt is hozzáteszi, hogy egy ilyen győzelem indokolná, hogy a Nyugat további dollármilliókkal és fegyverekkel segítse Ukrajnát.

A nyugati nem fősodratú médiumokban viszont a kép jóval közelebb áll az orosz médiumokban írtakhoz. Egy, a People’s Dispatch honlapon megjelent cikk szerint a fősodrású médiumok arról is hallgatnak, hogy a herszoni ellenoffenzíva második napján Ogyesszában konvojokban szirénáztak a mentőautók, a régió korházai megteltek sebesültekkel, és az állami szervek véradásokat szerveztek.

Nagyon fontos lenne, hogy a magyar médiumok tisztességes oknyomozást folytassanak a történtekkel kapcsolatban, és tájékoztassák a nyilvánosságot, mi történt a kárpátaljai 128-as rohamdandárral.

Írta: Hetényi Balázs

Magyar Békekör

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük