KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Mentőűrhajót küldhet az orosz űrügynökség a Nemzetközi Űrállomásra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Szojuz MSz-22 űrhajón keletkezett hűtőfolyadék-szivárgás miatt Oroszország üres űrhajót küldhet a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy visszahozza a Földre a bajba jutott orosz és amerikai legénység tagjait – közölte a Roszkozmosz űrügynökség.

Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz emberes űrrepülési programjainak vezetője egy csütörtöki videokonferencia során elmondta, hogy még nem született végleges döntés az ügyben.

Az orosz és az amerikai űrügynökség szakértői “együtt dolgoztak, ahogy mindig is tették” a Szojuzban múlt héten bekövetkezett szivárgás kivizsgálásán – mondta Joel Montalbano, a NASA ISS-programjának vezetője. “A csapatok oda-vissza járnak. Folyamatosan adatokat cserélünk”.

A tervek szerint az űrhajóval Dmitrij Petelin és Szergej Prokopjev orosz űrhajósok, valamint Frank Rubio NASA-űrhajós tért volna vissza a Föld körüli pályáról. A trió szeptember óta tartózkodik az állomáson.

A néhány milliméteres lyuk a Roszkozmosz és a NASA szondája szerint a Szojuz MSz-22 egyik hűtőcsövét érintette. A szivárgás következtében felszabadult folyadék nem szennyezte az ISS külső felületeit, például a napelemeket vagy az ablakokat.

Jelenleg hőelemzés folyik annak megállapítására, hogy a Szojuz MSz-22 alkalmas-e a legénység hazahozatalára, vagy “esetleg a jövőben mentőjárművet kell-e küldenünk az űrállomásra” – mondta Krikaljov.

Utóbbi esetben egy Szojuz MSz-23-asnak legénység nélkül kellene az ISS-re repülnie, hogy felvegye Petelint, Prokopjevet és Rubiót, a Szojuz MSz-22-es pedig üresen térne vissza a Földre – magyarázta.

A Szojuz MSz-23 indítását 2023 márciusára tervezik, de az indulást előrehozhatják februárra, ha a helyzet úgy kívánja – biztosította a Roszkozmosz képviselője. Ha ez megtörténik, akkor a jövőbeni, az ISS-re irányuló legénységváltásos küldetéseket “újra kellene igazítani” – tette hozzá Krikaljov.

Az űrhajó szivárgásának pontos okát egyelőre nem sikerült megállapítani, de mindkét fél kizárta, hogy azt az évente ismétlődő Geminidák meteorraj okozta volna.

“Mind a houstoni, mind a moszkvai pályamérő csapat megerősítette, hogy nem a meteorzápor okozta” – mondta Montalbano.

Ez is érdekelheti:  Legendás Hungaria- és Piramis-koncertek vinylen

Azt még nem erősítették meg, hogy a Szojuz MSz-22-n keletkezett lyukat a természetben előforduló mikrometeoroidák, a pályán lévő ember alkotta törmelék vagy “valamilyen más típusú meghibásodás” okozta-e – tette hozzá.

Orosz Hírek

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük