KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megtámadta Jement az USA és Nagy-Britannia

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság támadást indított Jemen ellen, Szanaa és Hodeidah városokra mérve csapásokat – közölte Abdulsalam Jahaf, a Houthi szervezet szóvivője pénteken kora reggel.

Washington és London egyelőre nem tett hivatalos bejelentést. Több brit és amerikai hírügynökség azonban csütörtök este a Fehér Házban és a Downing Street 10-ben lévő névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy „küszöbön áll” a támadás.

„Most Amerika, Nagy-Britannia és Izrael támadásokat hajt végre Hodeidában, Szanaában, Dhamarban és Szaánában”

– közölte Jahaf az X-en (korábban Twitter). „Megfegyelmezzük őket, ha Isten is úgy akarja”.

Szanaában legalább három robbanás történt – jelentette a Reuters helyi szemtanúkra hivatkozva.

A hivatalosan Ansar Allah („Isten támogatói”) néven ismert hutik október végén szolidaritást vállaltak Gázával, reagálva Izraelnek a palesztin enklávé elleni offenzívájára. Azóta több mint 20 támadást hajtottak végre különböző hajók ellen a Vörös-tengeren, amely a Szuezi-csatornán keresztül Európát és Ázsiát összekötő fő kereskedelmi útvonal. A nagy hajótársaságok válaszul átirányították hajóikat, hogy Afrikát megkerüljék, ami felhajtotta az árakat és a biztosítási költségeket.

Kedden az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága bejelentette, hogy hajói és repülőgépei több mint 20 rakétát és drónt lőttek le, amelyeket a Vörös-tengeren lévő hajóik ellen indítottak.

„Nem engedhetjük meg, hogy terroristák és gengszterek elvágjanak egy fontos tengeri útvonalat, az áruk világméretű szállításának egyik legfontosabb lehetőségét, ezért cselekednünk kell”

– mondta Grant Schapps brit védelmi miniszter az incidens után.

Dzsahaf a washingtoni és londoni fenyegetésekre reagálva az X-en kijelentette, hogy a hutik „válaszolni fognak minden amerikai agresszióra”, és az USA-t „térdre kényszerítik, és bármilyen áron is, de felperzselik a hadihajóit, az összes bázisát és mindenkit, aki együttműködik velük”.

„A világnak fel kell készülnie arra, hogy hallani fog Amerika vereségéről, és ezt teljes büszkeséggel mondom: Lábbal fogjuk taposni Amerikát, és aki nem ismer minket, az a harcmezőkön fogja megismerni az erőnket.”

– mondta Dzsahaf.

Ez is érdekelheti:  Hazánk szavazati jogának megvonását kéri EP képviselők egy csoportja Ursula von der Leyentől

A hutik 2015 és 2023 között patthelyzetig harcoltak a Szaúd-Arábia vezette regionális koalícióval, amely a korábbi jemeni kormány hatalomra juttatását tűzte ki célul. Az Egyesült Államok hírszerzéssel és katonai szállítmányokkal támogatta a szaúdiakat.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Egy Houthi harcos Szanaában, Jemenben, 2024. január 11. © Mohammed Hamoud / Anadolu / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük