KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megbízta a kormányalakítással Robert Ficót a szlovák államfő

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Átadta a kormányalakítási megbízás dokumentumait Zuzana Caputová szlovák államfő a szombati előrehozott parlamenti választáson győztes párt, az Irány (Smer-SSD) elnökének, Robert Ficónak a pozsonyi államfői palotában hétfőn.

Az államfő közvetlenül a megbízatás átadása előtt tett nyilatkozatában bejelentette: az alkotmány értelmében a győztes párt elnökét bízza meg a kormányalakítással, és – mint mondta – ahogy az eddig is lenni szokott, a megbízatás most is időlegesen behatárolt. Az államfő arról is tájékoztatott, hogy Robert Ficót követően még hétfőn találkozik a választáson másodikként végzett Progresszív Szlovákia (PS) vezetőjével, kedden pedig Peter Pellegrinivel, a Hang (Hlas-SD), majd a későbbiekben a mandátumot szerzett többi párt vezetőivel is.

Robert Fico a kormányalakítási megbízatás átvételét követően elmondta: az államfőtől 14 napot kapott a kormányalakításra. „Nem lesz könnyű folyamat, de mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy ezen idő alatt Szlovákiának új kormánya legyen” – jelentette ki.

A Szlovákiában szombaton megtartott előrehozott parlamenti választásokat Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte, a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

A parlamentbe összesen 7 párt, mozgalom és koalíció jutott be, 68,5 százalékos választási részvétel mellett. Az új összetételű parlamentnek 30 napon belül kell összeülnie.

 

Kiemelt képen: Fico és Caputova / TASR – Jaroslav Novák

Ez is érdekelheti:  Medvegyev: Kijev veszélyt jelent Oroszország létére

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük