KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Már Amerikából is lemondásra szólítják fel az ENSZ-főtitkárt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Újabb hang csatlakozott az Antonio Guterres ENSZ-főtitkár lemondását követelő kórushoz, ezúttal az Egyesült Államokból érkezett kritika a nemzetközi vezető felé. Szakértők szerint az ENSZ már évtizedek óta páriaként kezeli Izraelt.

Természetesen Guterresnek le kellene mondania. Az ENSZ számos aspektusa, például az Emberi Jogi Tanács és az ENSZ Segélyezési és Munkaügyi Ügynökség (UNRWA) vagy antiszemita, vagy fedezetet ad a terrorizmusnak, vagy mindkettő. A főtitkár e heti viselkedése még az ENSZ mércéjével mérve is szégyenletes volt

− mondta Ted Cruz texasi szenátor a Fox News amerikai televíziós csatornának.

Mint arról beszámoltunk, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azzal mentegette a Hamász október7-i Izrael elleni támadását, hogy az nem légüres térben történt. Szavai óriási felháborodást váltottak ki, Eli Kohen izraeli külügyminiszter lemondta tervezett találkozóját a főtitkárral, Gilad Erdan, az ország ENSZ-nagykövete pedig lemondásra szólította fel Guterrest.

Izrael emellett megtagadta vízumok kiadását az ENSZ képviselőinek – számolt be róla a Fox News. A rendelkezés első áldozata Martin Griffiths humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettes lett.

Guterres azzal mentegetőzött, hogy szavait kiforgatták.

Megdöbbentőnek tartom, hogy néhány tegnapi, a Biztonsági Tanácsban tett kijelentésemet félremagyarázzák. Mintha … mintha a Hamász terrorcselekményeit igazolnám. Ez nem igaz. Éppen az ellenkezője történt

− mondta a főtitkár.

Az antiszemitizmusnak és Izrael elítélésének nagy hagyományai vannak az ENSZ-ben.

1975-ben például egy olyan határozatot fogadott el a szervezet, amelyben egyenlőségjelet tett az Izrael állam alappillérének tekintett ideológia, a cionizmus, és a rasszizmus közé. Ugyan ezt 1991-ben visszavonták, de így is óriási károkat okozott az országnak.

Az ENSZ rendszere – titkársága a főtitkártól az emberi jogi főbiztosig, szervei és ügynökségei a Közgyűléstől az Emberi Jogi Tanácson át a Biztonsági Tanácsig – több mint fél évszázada szisztematikusan másként kezeli Izraelt, mint bármely más államot

− mutatott rá Anne Bayefsky, a Human Rights Voices emberi jogi szervezet elnöke, hozzátéve, hogy az ENSZ diszkriminálta és démonizálta Izraelt, amelynek következményi immár kézzelfoghatók.

Ez is érdekelheti:  Mező Gábor üzent Magyar Péternek: hogyan lehetett nagyapád egyszerre 56-os szabadságharcos és fogalmazó a “Markóban”?

MN

Kiemelt kép: Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára  (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük