KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Izrael lemondásra szólította fel az ENSZ főtitkárát

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete kedden lemondásra szólította fel Antonio Guterres főtitkárt, azzal vádolva, hogy a Biztonsági Tanácsban tartott beszédében „együttérzést” mutatott a terroristák és gyilkosok iránt.

António Guterres ENSZ-főtitkár

„Az ENSZ főtitkára, aki megértést mutat a gyermekek, nők és idősek tömeges meggyilkolását célzó akció iránt, nem alkalmas az ENSZ vezetésére. Felszólítom, hogy azonnal mondjon le” – mondta Erdan az X-en, korábban Twitteren. „Semmi sem indokolja és semmi értelme annak, hogy olyanokkal beszélgessünk, akik együttérzést mutatnak az Izrael polgárai és a zsidó nép ellen elkövetett legszörnyűbb atrocitások iránt”.

Guterres „megdöbbentő” beszéde azt bizonyítja, hogy a főtitkár „teljesen elszakadt a térségünk valóságától, és azt, hogy torz és erkölcstelen módon tekint a náci Hamász terroristák által elkövetett mészárlásra” – érvelt Erdan.

„Az a kijelentése, hogy ‘a Hamász támadásai nem légüres térben történtek’, a terrorizmus és a gyilkosság iránti megértés kifejezését mutatja. Ez tényleg felfoghatatlan. Igazán szomorú, hogy egy olyan szervezet vezetője, amely a holokauszt után alakult, ilyen szörnyű véleményt fogalmaz meg. Tragédia!” – posztolta.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter a Biztonsági Tanácsban Guterres beszédére úgy reagált, hogy ujjal mutogatott és kiabált a főtitkárra. Ezután bejelentette, hogy nem hajlandó többé találkozni vele.

„Október 7. után nincs helye a kiegyensúlyozott megközelítésnek. A Hamászt el kell törölni a világból!” Cohen kijelentette az X-en.

Guterres elítélte a Hamász „megdöbbentő” és megbocsáthatatlan erőszakos cselekedeteit, de megjegyezte, hogy Gáza „56 éve fullasztó megszállás alatt áll”, és hogy az október 7-i támadásokra adott izraeli válasz a palesztinok kollektív megbüntetését jelenti.

Ez is érdekelheti:  Visszaütnének Magyarországnak – de Macron és Meloni egyértelmű üzenetet küldött

„Mélységesen aggódom a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértése miatt, amelynek Gázában tanúi vagyunk. Hadd fogalmazzak világosan: a fegyveres konfliktusban részt vevő felek egyike sem áll a nemzetközi humanitárius jog felett” – mondta Guterres a Biztonsági Tanács előtt. Sürgette továbbá az „azonnali humanitárius tűzszünetet”, hogy megkönnyítsék a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását, segélyeket juttathassanak el a civileknek, és „enyhítsék az embertelen szenvedést” a palesztin területen.

Ugyanezen az ülésen felszólalva Antony Blinken amerikai külügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy az ENSZ-nek „meg kell erősítenie minden nemzet jogát arra, hogy megvédje magát, és megakadályozza, hogy az ilyen bűnök megismétlődjenek”, megjegyezve, hogy a Biztonsági Tanács egyetlen tagja sem „tudná vagy akarná eltűrni népének lemészárlását”.

Blinken szerint hiányzik a nemzetközi felháborodás, a „felháborodás” és a Hamász által elkövetett támadások határozott elítélése.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Eli Cohen izraeli külügyminiszter az ENSZ-ben beszél / Fotó: (X)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük