KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarország nem támogatja Mark Rutte NATO-főtitkárrá választását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mark Rutte holland miniszterelnök nem kapja meg Budapest támogatását a NATO következő főtitkári posztjára benyújtott pályázatában – közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden. A leköszönő holland miniszterelnököt szeretnék megtenni a katonai szervezet főtitkárának.

Ruttét a katonai szövetség legnagyobb szereplői, köztük Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatja. A magyar kormány azonban ellenzi a jelölést, mivel a múltban hangosan bírálta országukat. Ahhoz, hogy Rutte elfoglalja a NATO-főtitkári pozíciót konszenzusos döntésre van szükség a szervezetben.

„Természetesen nem támogathatjuk egy olyan ember megválasztását a NATO főtitkári posztjára, aki korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot”

– jelentette ki Szijjártó.

Ezzel a kijelentéssel a magyar külügyminiszter Rutténak a 2021-ben tett megjegyzéseire utalt, miután Magyarország elfogadta a kiskorúak védelméről szóló törvényt, amely megtiltja, hogy LMBTQ ideológiát terjesszenek az iskolákban és óvodákban Magyarországon.

A holland miniszterelnök akkor úgy reagált a magyar törvényre, hogy az összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel, és azt mondta, hogy Magyarországnak „semmi keresnivalója nincs többé az Európai Unióban”. Brüsszelnek „térdre kell kényszerítenie Magyarországot ebben a kérdésben” – tette hozzá akkor Rutte az uniós vezetők csúcstalálkozója előtt.

Bár a szövetség tagállamainak nagyjából kétharmada támogatja Rutte pályázatát, a főtitkárt egyhangú szavazással kell kinevezni. Budapest korábban azzal bizonyította, hogy hajlandó érvényesíteni szavazati jogát a NATO-ban, hogy csaknem két évig visszatartotta Svédország transzatlanti blokkhoz való csatlakozási kérelmének ratifikálását. Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden írta alá a csatlakozást jóváhagyó törvényt.

A holland miniszterelnök a negyedik ciklusát töltötte be és tavaly júliusban közölte, hogy távozik az országos politikából. Jelenleg ügyvivői minőségben tölti be hivatalát, mivel a novemberi választásokon megválasztott képviselők egyelőre nem tudtak új kormányt alakítani.

Jens Stoltenberg októberben lemond a NATO főtitkári tisztségéről, miután egy évtizedig töltötte be ezt a pozíciót. Utódját várhatóan júliusban, a washingtoni vezetői csúcstalálkozón választják meg.

Ez is érdekelheti:  Az USA kölcsönt ad Kijevnek kétmillió ukrán mozgósítására

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Jens Stoltenberg (B) NATO-főtitkár és Mark Rutte holland miniszterelnök a NATO brüsszeli központjában, 2021. június 14-én. © AFP / Francois Mori

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Magyarország nem támogatja Mark Rutte NATO-főtitkárrá választását

  1. A Rutte nevü tetvet el kell zavarni a qurva anyja legfrekventáltabb
    testnyílása felé!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük