KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

EP választások: a román kormánypártok szövetségben kevesebb voksra számíthatnak, mint külön

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Romániában választási szövetségre lépő két kormánypárt közös európai parlamenti (EP-) jelöltlistáját kevesebben támogatnák, mint ahányan az önálló listákra voksolnának, az RMDSZ EP-listájának országos támogatottsága pedig továbbra is az ötszázalékos választási küszöb alatt van – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató szerdán közzétett felméréséből.

A News.ro hírportál által megrendelt, február 22. és 29. között készült országos közvélemény-kutatás szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) közös EP-jelöltlistájára a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 43,7 százaléka adná voksát, ha most rendeznék a választást. Ez csaknem 5 százalékponttal elmarad a két párt januárban külön-külön mért támogatottságának összegétől. Akkor az INSCOP-mérésben a PSD-re a válaszadók 29,5, míg a PNL-re 18,8 százalékuk adta volna voksát.

A mostani mérés szerint a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 20,6 százalékára, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) által decemberben létrehozott ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetségre (ADU) a pártpreferenciával rendelkezők 13,7 százaléka szavazna. Diana Sosoaca független szenátor SOS Romania nevű pártja is EP-képviselethez juthat a voksok 6,4 százalékával.

Az INSCOP szerint a pártpreferenciával rendelkező válaszadók 3,9 százaléka voksolna az RMDSZ-re, ha a következő hétvégén rendeznék meg az EP-választást.

Az önkormányzati választásokon külön-külön induló kormánypártok támogatottsága több mint tíz százalékponttal meghaladja a közös EP-lista népszerűségét. Saját településük önkormányzatába a megkérdezettek 30,6 százaléka PSD, 25,6 százaléka PNL, 17,4 százaléka AUR, 9,8 százaléka ADU, 4,3 százaléka SOS Romania és 4 százaléka RMDSZ-jelölteket választana.

Az INSCOP mostani mérése szerint a helyhatósági voksolással várhatóan egy napon, június 9-én megrendezendő EP-választásokon rekord részvételre lehet számítani, a válaszadók 59,1 százaléka biztosra ígérte, hogy elmegy szavazni. Eddig az öt éve, 2019-ben rendezett EP-választáson volt a legmagasabb részvétel Romániában, amikor a jogosultak 51,7 százaléka adta le voksát.

Ez is érdekelheti:  Irán viszontválasszal fenyegette meg Izraelt az ENSZ-ben

 

Kiemelt kép: illusztráció / Fotó: MTI/Bíró Zoltán

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük