Bank of America: készülünk az Egyesült Államok adósságtörlesztési csődjére

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarország erősebb lett a Vodafone megvásárlásával, mi egyenként, magyarokként is gazdagabbak lettünk

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint “minden magyar tudhatja”, hogy egy olyan nagy vállalat felvásárlásával, mint a Vodafone, “a közös országunk is erősebb, mi pedig egyenként, magyarokként is gazdagabbak lettünk”.

Pindroch Tamás a Facebook-oldalán hétfőn azt írta: egy ország akkor szuverén és cselekvőképes, ha a gazdaságban is önálló lábakra állhat.

“Egy nemzeti közösség erősebb, ha a gazdaság stratégiai kulcsterületein is tulajdont és ezzel befolyást birtokol. Ez egyszeregy”

– fogalmazott.

A vezető elemző “Nemzeti tulajdonban a Vodafone!” című bejegyzésében közölte, hogy a “deregulációs, privatizáló, mindent kiárusító liberalizmus” kora régen lejárt.

Ha a francia állam akár más országokban is tulajdonolhat víziközműveket és energiaszolgáltatókat, akkor a magyar államnak is természetes joga, hogy a 21. század technológiájában, a nemzetbiztonsági értelemben is jelentős távközlési szektorban is résztulajdonnal rendelkezzen – vélekedett.

Pindroch Tamás úgy fogalmazott: “az persze érthető, hogy az a baloldal, amelyik 2010 előtt mindent eladott, ami nem volt lebetonozva vagy kipányvázva, majd később azt is privatizálta, ami le volt betonozva – Ferihegyi repülőtér -, most hangosan prüszköl a nemzeti bevásárlás miatt”.

“A gyurcsányi baloldal ugyanis azt szereti, ha a magyar állam gyenge, erőtlen és kiszolgáltatott, így a nemzetközi multik és bankok azt csinálhatnak idehaza, amit csak akarnak”

– folytatta.

Hozzátette: “minden magyar tudhatja azonban, egy ilyen nagy vállalat felvásárlásával a közös országunk is erősebb, mi pedig egyenként, magyarokként is gazdagabbak lettünk – ez fáj a baloldalnak, amely legszívesebben az egész országot eladná, ha tehetné”.

“Ezért prüszkölnek és mondják ma ugyanazt ugyanazok, mint 2010-ben”, a Mol visszavásárlásakor. Ma ugyanazok keltik a hangulatot a Vodafone-ba történő bevásárlás ellen, akik a Molt és Ferihegyet is eladták

– írta a bejegyzésben a vezető elemző, megjegyezve: az idő nem őket fogja igazolni.

Természetesen az ellenség soraiból az LMP nevű formáció hozta a számára kötelező kliséket, egymással szembe állítva a pedagógusok béremelését a Vodafone megvásárlásával történt nemzeti tulajdon gyarapodással. Ők továbbra is úgy gondolják, hogy egy stratégiai ágazat egyik fontos szereplőjének nemzeti tulajdonba kerülése ablakon kidobott pénz, pedig ebből az összegből meg lehetnek oldani a pedagógusok fizetésemelését. Azt a kérdést már nem teszik fel a rövidlátásuknak megfelelően, hogy vajon meddig lehetne fenntartani egy adott összegkeretből a megemelt béreket. Ugyanis nem kell ahhoz egyetemi diploma, hogy belássák, a nemzet gyarapodását csak úgy lehet tartósan biztosítani, ha olyan stratégiailag kulcsfontosságú vállalatok kerülnek állami tulajdonban, melyek folyamatos bevételt, nyereséget produkálnak.

Az LMP szerint a Vodafone felvásárlása helyett az államnak inkább a pedagógusbérek emelésére kellene költenie.

Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a tanárok jövedelmének 25 százalékos növelés 170 milliárd forintba kerülne. Ezzel szemben az idei költségvetésben erre a célra mindössze 68 milliárd forint szerepel, míg az telekommunikációs társaság 49 százalékának állami tulajdonba kerülése 323 milliárdos kiadást jelent a büdzsének.

Ha az állam nem venné meg a Vodafone-t, a pedagógusok bérének emelése mellett az épületek szigetelésének támogatására is fordíthatna 170 milliár forintot – hangsúlyozta Csárdi Antal.

A képviselő azt is kifogásolta, hogy a cég megvételét – bár 51 százalékban a 41G-hez kerül -, teljes egészében adófizetői pénzből finanszírozza a magyar állam, hiszen “forintmilliárdokat pumpált” a Magyar Fejlesztési Bankba és a 4iG-be és hitelgaranciát nyújt a többségi tulajdonossá váló cégnek.

“Egy az egyben adóforintokból lesz megvásárolva a Vodafone Hungária Zrt. úgy, hogy egyébként nem tudjuk, mi lesz a jövőbeni sorsa ennek az együttes felvásárlásnak” – fogalmazott meg egy újabb aggályt.

Szerinte kérdés, hogy mikor és milyen áron kerül az állami rész a 4iG-hez, és a befektetés megtérülése is kétséges. Az elmúlt években ugyanis a társaság veszteséges volt, és az anyavállalat kutatás-fejlesztési támogatása nélkül nem is marad versenyképes – mondta.

MTI, Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: