KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyar katonák is megsérültek a koszovói zavargásban, többen súlyosan (videóval frissítve)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában.

 A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR 25 katonája, valamint több civil is megsérült az észak-koszovói zavargások során, amikor a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze.

A Honvédelmi Minisztérium hétfőn este azt közölte hivatalos Facebook-oldalán, hogy a 25 sérültből 20 magyar katona volt, ebből 7 fő súlyos sérüléseket szenvedett, de állapotuk stabil.

A KFOR közleményében elítélte az agressziót, és azt írta, hogy az olasz és a magyar KFOR-egységek is indokolatlan támadásoknak estek áldozatul, és többen is megsérültek, a robbanások következtében töréseket és égési sérüléseket szenvedtek.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Egyre nő a feszültség Koszovóban: A NATO-misszió (KFOR) blokád alatt tartja az önkormányzati épületeket

Április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd. Sem a helyi szerbek, sem Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett lezajlott választást Pristina és a nemzetközi közösség is legitimnek nevezte.

A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség légi úton Magyarországra szállítja.

Brutális videót tett közzé a Szabad Európa az észak-koszovói zavargásokban megsebesült KFOR-katonákról. A felvételeken az látszódik, ahogy a helyi szerbek botokkal ütik, dobálják a NATO pajzsokkal felsorakoztatott békefenntartóit.

A fal mögött több katona több sebesült katona látható, néhányan fekszenek. „Megsérültem” – hallatszik 0:12-nél egy magyar katonától, aki magyarul kiált segítségért.

 

MTI; Mandiner; Russia Today; NIF

Kiemelt kép: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: