KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egyre nő a feszültség Koszovóban: A NATO-misszió (KFOR) blokád alatt tartja az önkormányzati épületeket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A NATO-erők Koszovóban és Metóhiában (KFOR) elzárták a régió északi részén lévő települések önkormányzatok épületeinek megközelítését, a koszovói szerbek pedig tömegesen tiltakoztak a kordonok előtt – írja a Koszovó Online.

Több száz szerb polgár gyűlt össze az észak-koszovói önkormányzati épületek előtt, és követelték a koszovói rendőrség és az újonnan megválasztott albán polgármesterek visszavonását. A szerbek bojkottálták a helyhatósági választásokat, és nem hajlandók albán képviselőket hatalomra juttatni azokon a településeken, ahol a szerbek a lakosság több mint 95 százalékát teszik ki.

A helyiek a koszovói rendőrség eltávolítását és a koszovói albán polgármesterek visszahívását követelik. A beszámolók szerint a legfeszültebb a helyzet Zvecanban, ahol a tömeg megpróbált erőszakkal bejutni az önkormányzat épületébe, de a rendőrség megállította őket.

A feszültség fokozódásának oka a tisztségviselők megválasztása volt. A szerbek ugyanis bojkottálták a szavazást, amelynek eredményeként koszovói albán győzelem született, és tüntetések alakultak ki. Aleksandar Vučić szerb elnök a hadsereget a legmagasabb fokú készültségbe helyezte.

A tüntetések feloszlatására alkalmas eszközökkel rendelkező nagyszámú KFOR-csapatot telepítettek reggel Zvecan, Leposavic és Zubin Potok települések önkormányzati épületeinek közelébe. Mögöttük nagy létszámú koszovói rendőri erő áll, amely megakadályozza, hogy a koszovói szerbek megközelítsék az épületeket”

– áll a jelentésben.

Ma reggel Zvečan önkormányzata előtt a koszovói rendőrség könnygázt alkalmazott a helyi önkormányzat alkalmazottai ellen, akik megpróbáltak bejutni az épületbe.

A helyzet feszült, az iskolák zárva tartanak, az önkormányzati tisztviselők pedig szeretnének bejutni az épületbe a munkájukat végezni, bár egyelőre úgy tűnik ezt a kivezényelt erők megakadályozzák.

Aleksandar Vučić szerb elnök hétfő este kijelentette, hogy Koszovóban és Metóhiában azért alakulnak ki feszültségek, mert Albin Kurti koszovói albán „miniszterelnök” a tartomány Volodimir Zelenskije akar lenni.

Leposavic utcáin jelenleg percről percre nő az összegyűlt polgárok száma, mostanra már több ezren vannak az utcákon.

Pénteken, miután az észak-koszovói polgárok megpróbálták megakadályozni, hogy a rendőrség belépjen Zvečanban, Zubin Potokban és Leposavicban az önkormányzat épületeibe, összecsapások törtek ki a szerbek és koszovói rendőrség egységei között, amelyek során a rendőrség könnygázt, füstöt és villanógránátokat is bevetett.

Több szerb polgár is megsérült, a koszovói rendőrség, ugyanakkor behatolt az önkormányzati épületekbe, és az 1 százalékkal megválasztott polgármestereknek biztosította az önkormányzati épületekbe történő bejutást.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

One thought on “Egyre nő a feszültség Koszovóban: A NATO-misszió (KFOR) blokád alatt tartja az önkormányzati épületeket

  1. Lakosságcsere után a fele Albániához, a többi marad Szerbiában. Macerás, de utána csend van.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: