KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyar igen az EU 10. szankció-csomagjára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A magyar kormány igent mond az Európai Unió 10. oroszellenes szankció csomagjára azzal a feltétellel, hogy kihagyják belőle a nukleáris energetikai együttműködés tilalmáról szóló részt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója pénteken.

Az atomenergiai együttműködésben hazánkon kívül Franciaország is érdekelt. Ez megkönnyítette, hogy a csomagból kivették a nukleáris fűtőanyagok kereskedelmére vonatkozó tiltó rendelkezést, továbbá törölték a gyémántkereskedelem megtiltására vonatkozó részt is.

A magyar kormány ennek eredményeként nem gördít akadályt az újabb oroszellenes szankció útjába, jóllehet szavakban ellenzi Brüsszel szankciópolitikáját, melynek hazánk szenvedő alanya.

Az Orbán-kormány „harcos opportunizmusának” ismeretében Brüsszel további politikai engedményeket igyekszik kicsikarni Magyarországtól, mielőtt döntene a kilátásba helyezett, de nem folyósított euró milliárdok sorsáról. A mézesmadzag lebegtetése része annak az átfogó politikai zsarolásnak, amely arra irányul, hogy alárendeljék Magyarországot a nyugati szövetségi rendszer legfőbb céljának: Oroszország katonai legyőzésének – vélik megfigyelők.

Noha az EU vezető köreiben érzékelik, hogy a Magyarországnak járó pénz visszatartása nem erősíti a magyarok rokonszenvét a közösség iránt, nemzeti érdekeinknél előbbre valónak tartják a NATO és a nyugati hatalmak Oroszország legyőzéséhez fűződő közös érdekét.

Az EU 10. szankció csomagjával, melyet a magyar kormány is elfogad, az a cél, hogy további 11 milliárd eurós kárt okozzanak Oroszországnak, és – mint Josep Borrell biztonsági és külügyi főmegbízott mondta – „lassan ható mérget adagolva” megöljék azt a beteget, akinek az egészségét az eddigi szankciókkal már alaposan kikezdték.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint Oroszország bruttó nemzeti terméke (GDP) 0,3 százalékkal nőni fog, a korábban várt 2,3 százalékos csökkenés helyett. Az IMF 2024-ben az orosz GDP 2,1 százalékos növekedésével számol. Az erről szóló adatokat február 3-án tették közzé.

Brüsszel, 2023. február 17. péntek (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Az ukrán tüzérség lövi az oroszok állásait Artyomovszknál. Az ukrán hadvezetés elrendelte a város kiürítését.

Ez is érdekelheti:  Súlyos ukrán ATACMS-támadás Szevasztopol ellen - civilek, köztük több gyermek is életét vesztette (videó)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük