KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Macron nem nyugszik: koalíciót épít, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A francia elnök azt állította, hogy több szövetséges már beleegyezett, hogy katonai kiképzőket telepítsen a volt szovjet köztársaságba.

Emmanuel Macron francia elnök túl azon, hogy NATO-csapatokat telepíthet Ukrajnába, lépéseket tett egy katonai kiképzőkből álló koalíció létrehozására, akik Ukrajnában dolgoznának, felkészítenék Kijev katonáit az orosz erők elleni harcra.

„Hatékonysági okokból szeretnénk koalíciót kötni, és több partnerünk már beleegyezett” – mondta Macron újságíróknak pénteken Párizsban. „Az elkövetkező napokat arra fogjuk használni, hogy véglegesítsük a lehető legnagyobb koalíciót, amely képes válaszolni Ukrajna kérésére.”

Macron Franciaországon kívül nem nevesítette azokat az országokat, amelyek vállalták, hogy trénereket küldenek Ukrajnába

Azzal érvelt, hogy az Ukrajnán belüli kiképzési munkát végző szakemberek kiküldése nem válthat ki orosz választ.

„Nem állunk háborúban Oroszországgal” – mondta Macron. „Nem akarunk eszkalációt, de minden tőlünk telhetőt meg akarunk tenni, hogy segítsük Ukrajnát az ellenállásban. Eszkaláció-e, ha Ukrajna arra kér bennünket, hogy a saját földjén képezzünk ki mozgósított katonákat? Nem, ez nem azt jelenti, hogy embereket – európai vagy szövetséges katonákat – telepítenek a frontvonalra.”

Macron Zelenszkij látogatását követően fejtette ki a fentebbieket. Csütörtökön bejelentette, hogy Franciaország Mirage 2000 típusú vadászgépeket küld Kijevbe, és ukrán pilótákat képez ki. Állítólag ez év végéig tart, amíg a pilóták készen állnak a harci repülőgépek vezetésére.

Ez is érdekelheti:  Macron: Franciaország Mirage vadászrepülőket ad át Ukrajnának

A francia erők már mintegy 10 000 ukrán katonát képeztek ki Franciaországban és más NATO-országokban. Litvánia és Észtország nyilvánosan is javasolta, hogy hajlandóak lennének oktatókat telepíteni Ukrajnán belül.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy NATO-kiképzők már működnek a harcok sújtotta országban

Orosz tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az Ukrajnában tartózkodó külföldi katonák legitim támadási célpontnak minősülnek, függetlenül feladataiktól és tartózkodási helyüktől. Az orosz külügyminisztérium szerint Macron „harci retorikája” és provokatív kijelentései fokozták az ukrajnai válságot.

Macron februárban kezdett nyilvános megjegyzéseket tenni az ukrajnai csapatok telepítésének lehetőségéről, ami kiváltotta egyes NATO-szövetségesek visszaszorítását és a Kreml figyelmeztetését, hogy ez a lépés elkerülhetetlenül közvetlen konfliktushoz vezet Oroszországgal. Joe Biden amerikai elnök állítólag elutasította Macron javaslatát, hogy oktatókat küldjön Kijevbe, arra hivatkozva, hogy a tűzvonalba kerülhetnek, és eszkalációt okozhatnak.

Budapest Online

Kiemelt képen Emmanuel Macron francia elnök és védelmezettjei / Fotó: bbc.co.uk

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük