KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ma választ Szerbia: a vajdasági magyarokra is sorsdöntő voksolás vár

Szerbiában előrehozott parlamenti és vajdasági tartományi választást, 65 helyen pedig előrehozott önkormányzati választást is tartanak vasárnap.

A parlamenti választáson a 6,5 millió szavazópolgár 18 párt és pártszövetség jelöltjei közül választhatja ki, hogy kit juttat be a 250 fős belgrádi törvényhozásba, míg a vajdasági tartományi választáson a tartományi parlament 120 helyének sorsáról döntenek a 13 induló listára történő szavazással.

A parlamenti bejutási küszöb három évvel ezelőtt ötről három százalékra csökkent, így nagyobb eséllyel kerülhetnek be a kisebb támogatottsággal rendelkező pártok is.

A nemzeti kisebbségek pártjai az úgynevezett természetes küszöb szabálya szerint kerülhetnek a törvényhozásba,

ami azt jelenti, hogy annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékos bejutási küszöböt.

A három éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak.

Szerbiai választások – Aleksandar Vucic: óriási nyomás vár Szerbiára, ezért fontos a választás eredménye

A felmérések szerint az induló 18 lista közül hat szerb pártnak vagy koalíciónak van esélye arra, hogy bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett várhatóan magyar, horvát, bosnyák és albán kisebbségi képviselők is bekerülnek a parlamentbe. A választások legnagyobb esélyese a kormányzó, jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS).

A mintegy 184 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyedüli magyar pártként indul a választásokon.

Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek öt képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, és ezúttal is hasonló eredményre számít. A vajdasági tartományi képviselőházban a VMSZ volt a harmadik legnagyobb politikai erő az utóbbi időben. Az utóbbi három és fél évben a Szerb Haladó Pártnak 78, a Szerbiai Szocialista Pártnak 13, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig 11 képviselője volt.

A közvélemény-kutatások szerint várhatóan a választópolgárok körülbelül fele járul az urnák elé vasárnap.

A szavazópolgárok vasárnap 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat Szerbia 8361 szavazóhelyén.

A végleges eredményeket az urnazárást követően a legkésőbb 96 órán belül hozzák nyilvánosságra, ám az első eredmények már a választás éjszakáján várhatók.

Ez is érdekelheti:  Moszkva: semmit sem tudunk Trump béketervéről

Gazdasági és biztonsági szempontból is fontos, hogy a vajdasági magyarságnak az eddiginél is erősebb képviselete legyen Belgrádban és a tartományi parlamentben is az e heti előrehozott választás nyomán – mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a VMSZ kampányzáró rendezvényén Szabadkán, hozzátéve, hogy a párt jó szereplésén is múlik, hogy folytatódhatnak-e az elmúlt évek közös sikerei.

„Mindaz, ami eddig volt, kizárólag akkor ér valamit, hogyha folytatódik. Hogyha folytatjuk a határ menti fejlesztéseket, a gazdaságfejlesztési programot, és nem maradnak abba azok az intézkedések, amelyek itt a mindennapi élet biztonságát garantálják” – sorolta.

Aláhúzta, hogy

a Vajdaságból indult gazdaságfejlesztési program keretében már Erdélyben, Felvidéken, Horvátországban, Szlovéniában, sőt még Kárpátalján is számos beruházást hajtottak végre, de „messze a legkorrektebb központi hozzáállással” Szerbiában találkoztak.

„Olyan bizalmi tőke jött létre szerbek és magyarok között, amely az alapját adja annak, hogy a jövőben is hasonló együttműködésre számíthassunk” – jelentette ki.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a választásokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, a VMSZ-nek a másfél évvel ezelőtti választásokon mindössze 65 szavazaton múlott a hatodik mandátum megszerzése, ezért is fontos, hogy a magyarok minél nagyobb arányban menjenek el szavazni. Kiemelte: a több mandátum erősebb tárgyalási pozíciót jelent a vajdasági magyarokat képviselő párt számára.

Szerbia EU-csatlakozásának témájában a szakértő úgy vélekedett, hogy Szerbiának vannak még teljesítendő „házi feladatai”, de a magyar kormány támogatja Szerbia felvételét az unióba. Hozzátette: a Fidesz EP-listáján korábban is szerepelt már vajdasági magyar politikus, ami azt bizonyítja, hogy

a vajdasági magyarság és az anyaország között még uniós szinten is jó a kapcsolat.

A szavazópolgárok vasárnap 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat Szerbia 8361 szavazóhelyén. A végleges eredményeket az urnazárást követően a legkésőbb 96 órán belül hozzák nyilvánosságra, ám az első eredmények már a választás éjszakáján várhatók.

Ez is érdekelheti:  Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

hirado.hu

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük