KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Litvánia bezár két határátkelőt a fehérorosz határon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A litván kormány úgy döntött, hogy augusztus 18-tól ideiglenesen bezár kettőt a hat fehéroroszországi határátkelője közül – számolt be szerdán az LRT litván közmédia.

Lengyelországot és a balti államokat aggasztja a határon kialakult helyzet, miután a múlt hónapban a Wagner orosz magánhadsereg több száz zsoldosa érkezett az országba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök meghívására. Lettország kedden a határőrök szabadságát vonta vissza a fenyegetés miatt, Lengyelország pedig a múlt héten jelentette be, hogy tízezerre növeli a fehérorosz határ mentén szolgáló katonák létszámát – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál.

A litván kormány a döntést szerdai ülésén hozta meg. Eszerint augusztus 18-tól ideiglenesen bezárja a Sumskas és Tverecius falvak közelében lévő ellenőrző pontokat. Ezeket a határátkelőket jelenleg főként személygépkocsik és üres teherautók használják. Korábban a vámosztály vezetője, Darius Zvironas azt mondta, hogy ezeknek a pontoknak a bezárása nem érinti a fehéroroszországi határon áthaladó áruk mozgását. Gitanas Nauseda litván elnök nemrégiben már előrebocsátotta, hogy Litvánia és szomszédjai lezárhatják a fehérorosz határt, ha a biztonsági helyzet túlságosan feszültté válna.

Ingrida Simonyte kormányfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a fehérorosz határon több mint két ellenőrzőpont lezárása a szomszédokkal való egyeztetés nélkül negatív következményekkel járhat Litvániára nézve, ezért ha ilyen döntést mérlegelnek, fontos az összehangolt cselekvés.

 

Kiemelt képen: Litvánia és Fehéroroszország határán / Fotó: J. Stacevičius/LRT

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: