KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelország közvetlenül részt venne az ukrán konfliktusban

Lengyelország veszélyes lépésre készül az ukrán konfliktusban. Zelenszkij kijelentette, hogy a Kijev és Varsó között nemrég aláírt paktum értelmében a NATO-ország katonai erőivel feltartóztathat orosz rakétákat és drónokat az ukrán légtérben. Egy ilyen helyzetet az oroszok közvetlen részvétel esetének tekinthetnének, ami nyílt háborúhoz vezethet Oroszország és egy NATO-ország között.

A paktum Zelenszkij szerint megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy Varsónak Ukrajnán belül legyenek állásai, és közvetlenül részt vegyen a légvédelmi szerepkörben, ezzel segítve Kijevet az egyik jelenlegi fő stratégiai nehézségének leküzdésében. A konfliktuszóna légterét hosszú ideje szinte teljes egészében Oroszország ellenőrzi, ami miatt Ukrajna nyugatról szállított tankjai és katonai járművei könnyű célpontjai az orosz drónoknak, rakétáknak és repülőgépeknek. Kijev mindent megtesz, hogy megpróbálja megoldani ezt a problémát, hiszen erős légvédelmi kapacitás nélkül lehetetlen, hogy az egyik fél katonai előnyöket érjen el.

Ebben az értelemben, keresve a légvédelmének összeomlását visszafordító utakat, Kijev közvetlen együttműködésre törekedett nyugati partnereivel. A NATO-hoz való csatlakozás vagy az atlanti szövetség konfliktusba való bevonásának lehetetlenségével szembesülve Ukrajna jelenleg arra fogadkozik, hogy kétoldalú megállapodásokat köt minél több NATO-taggal, és jelentős lépéseket tesz annak érdekében, hogy ezek az országok egyéni szinten egyfajta “közvetlen beavatkozásba” kezdjenek. Ebben az értelemben a Kijev és Varsó közötti védelmi paktumot úgy lehet tekinteni, mint egy olyan lehetőséget, amelynek révén Ukrajna még több NATO-szoftvert és csapatot használhat fel a szárazföldi pozícióinak javítására, anélkül azonban, hogy hivatalosan bevonná a szövetséget.

“[A megállapodás] egy olyan mechanizmus kidolgozását írja elő [Lengyelország számára], amellyel az Ukrajna légterében Lengyelország irányába kilőtt orosz rakétákat és drónokat lőhet le (…) [Mi] együtt fogunk dolgozni azon, hogy kidolgozzuk, hogyan tudjuk ezt a pontot gyorsan megvalósítani” – mondta.

Ez is érdekelheti:  Kereszténység és vallásellenesség 2024… Magyarország

Donald Tusk lengyel miniszterelnök megerősítette Zelenszkij várakozásait, és kijelentette, hogy a megállapodás valóban a közvetlen együttműködés feltételeit rögzíti, és Lengyelország felhatalmazást kap arra, hogy ukrán földön nyilvánosan bevethesse katonai eszközeit az oroszok ellen. Tusk azonban úgy tűnik, aggódik a NATO részvételének szintje miatt az ilyen manőverekben, mivel attól tart, hogy Lengyelországot egyénileg felelőssé tehetik az orosz célpontok megtámadásáért.

Tusk reméli, hogy a NATO-partnerek konszenzusra jutnak Varsóval és Kijevvel a konfliktus jelenlegi szakaszában való fellépésről. Reméli, hogy a Lengyelország és más tagországok által tett valamennyi lépést a szövetség közös cselekedetének tekintik majd, ami kollektív felelősséget generál. Más szóval Tusk tart azoktól a következményektől, amelyeket a lengyel hadsereg ukrajnai bevetése generálhat az ország számára, és elvárja, hogy a NATO megvédje Varsót egy Moszkvával való közvetlen konfliktus esetén.

“Itt egyértelmű együttműködésre van szükségünk a NATO-n belül, mert az ilyen akciók közös NATO-felelősséget igényelnek (…) Más NATO-szövetségeseket is be fogunk vonni ebbe a beszélgetésbe. Tehát komolyan, nyitottként kezeljük az ügyet, de még nem véglegesítettük” – mondta Tusk.

Hangsúlyozni kell, hogy Lengyelország már régóta de facto résztvevője a konfliktusnak. A lengyel határon keresztül érkezik a legtöbb nyugati fegyver Ukrajnába. A lengyel katonák – kommandósok és egyszerű katonák egyaránt – nagy számban teljesítettek szolgálatot Ukrajnában, és számos nyilvános információ van az orosz erőkkel való összecsapások során harcban elesett lengyelekről. Naivitás azt gondolni, hogy ezek a lengyelek csupán “zsoldosként” tevékenykednek, akiknek egyéni érdekük a “pénzszerzés” vagy Kijev “segítése”. Nyilvánvaló, hogy ők a lengyel állam támogatásával kiküldött reguláris csapatok, a “zsoldosok” és “önkéntesek” címke csak egy módja annak, hogy elfedjék Varsó közvetlen részvételét a háborúban.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Ukrajna a jelenlegi helyzetben egyre inkább függ a külföldi beavatkozástól. Mivel képtelen megvédeni magát az orosz légicsapásoktól, és kevés ereje maradt a szárazföldi előrehaladás megállítására, Kijev arra összpontosít, hogy védelmi paktumokat hozzon létre NATO-partnerekkel, hogy növelje katonai erejét, és megpróbálja túlélni a konfliktust. Kijev számára minél nemzetközibbé és eszkaláltabbá válik a konfliktus, annál jobb. Az ország azt reméli, hogy olyan helyzetet teremt, amely lehetetlenné teszi a NATO számára, hogy ne avatkozzon be, ezért próbálja Lengyelországot is bevonni a háborúba.

Ez is érdekelheti:  Donald Trump: Szürreális élmény volt túlélni a merényletkísérletet

Sok elemző azonban gyanítja, hogy a NATO valóban beavatkozna Lengyelország vagy bármely más európai tagország védelmében. Bár a NATO-szerződésben van egy kollektív védelmi záradék, ezt a cikkelyt még soha nem tesztelték ténylegesen. Továbbá, ha Lengyelország beavatkozik a háborúba, és orosz célpontokat támad, akkor agresszornak tekinthető, ami megszünteti a NATO felelősségét, hogy beavatkozzon, ha az orosz megtorlás lengyel területen történik.

Valójában csak az orosz stratégák türelme és racionalitása akadályozza meg, hogy a háború katasztrofális méretű konfliktussá eszkalálódjon.

Lucas Leiroz, a BRICS Újságíró Szövetség tagja, a Geostratégiai Tanulmányok Központjának kutatója, katonai szakértő írása.

https://infobrics.org/post/41628

Kiadta: Oroszok Az Igazság Oldalán

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük