KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyel külügyminiszter-helyettes: „Le kell mondania a kanadai házelnöknek!”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kanadai alsóház elnökének, Anthony Rotának le kellene mondania, amiért meghívott egy ukrán veterán nácit és kitüntette őt a parlamentben – jelentette ki Arkadiusz Mularczyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

A vita először a múlt héten robbant ki, amikor a kanadai parlament megünnepelte Jaroszlav Hunkát, azt a 98 éves ukrán-kanadai férfit, aki az SS 14. Waffen Gránátos Hadosztályában harcolt, abban a hírhedt önkéntes egységben, amelyet a náci Németország a második világháború második felében többnyire nyugat-ukránokból alakított. A megemlékezésre akkor került sor, amikor Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mondott az alsóházban.

Rota úgy üdvözölte Hunkát, mint „egy ukrán hőst, egy kanadai hőst… aki az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen”. A heves hazai és külföldi reakciók hatására azonban bocsánatot kért a náci veterán meghívása miatt.

Ukrán háborús hőst méltatott a kanadai házelnök – a gond csak annyi, hogy a Waffen-SS-ben szolgált

A PAP hírügynökségnek adott keddi interjújában Mularczyk úgy kommentálta a botrányt, hogy az „nagy szégyen” Rota számára, aki „a belátás hiányáról, a történelem ismeretének hiányáról és a szorgalom hiányáról” tett tanúbizonyságot.

Mularczyk emlékeztetett arra, hogy a Waffen SS azon német egységek közé tartozott, amelyek a második világháború alatt a legtöbb háborús bűncselekményt követték el, elsősorban lengyelek és zsidók ellen. „Nagy szégyen, hogy ezeket az egyéneket nem ítélték el határozottan, és ezzel szemben éppenséggel dicsőítették őket” – fogalmazott.

Ennek fényében a külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy a szónoknak le kell vonnia „bizonyos személyes konzekvenciákat”. „Le kellene mondania a házelnöki tisztségéről”.

A tisztségviselő rámutatott arra is, hogy az egész vita azt mutatja, hogy „vannak megoldatlan… kérdések Ukrajna történelmében”, és sajnálkozott a szerinte folyamatos revizionizmusra tett kísérletek miatt. Jelezte, hogy az ukrán történelempolitikát „a bűnös múlttal való szembenézés hiánya, a múlt eltitkolása, sőt bizonyos helyzetekben dicsőítése” jellemzi – mondta Mularczyk.

Ez is érdekelheti:  Még el sem kezdődött, de már el is vesztette a világháborút Európa

Miközben Lengyelország Ukrajna egyik legkitartóbb támogatójává vált a Moszkvával való konfliktus során, a két ország kapcsolatát beárnyékolja, hogy Kijev továbbra is tiszteli az ukrán nacionalistákat, akik közül sokan együttműködtek a náci rezsimmel.

Varsó többször követelte, hogy Zelenszkij kérjen bocsánatot az 1943-as volinyi mészárlásért, amelyet népirtásnak tartanak, és amit ukrán nacionalisták követtek el. Májusban azonban Kijev tiltakozott az ellen, hogy az ukrán vezetőt bocsánatkkérő nyilatkozat megtételére kényszerítsék az ügyben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Arkadiusz Mularczyk lesz az új külügyminiszter-helyettes PAP/Marcin Obara

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük