KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Közel 3000 elítélttel „erősít” az ukrán hadsereg

Több mint 2750 elítéltet engedtek ki a börtönből, hogy csatlakozzanak az ukrán hadsereghez, és segítsenek enyhíteni a létszámhiányt – jelentette vasárnap a Washington Post. Egyes szolgálati személyek azonban aggodalmuknak adtak hangot a volt elítéltek megbízhatóságával kapcsolatban.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán államfő a múlt hónapban jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi bizonyos bűncselekményi kategóriába tartozó elítéltek feltételes szabadlábra helyezését, ha vállalják, hogy bevonulnak a hadseregbe és harcolnak Oroszország ellen. A volt elítélteket speciális, magas kockázatú támadóegységekbe osztják be, bár aki olyan bűncselekményekért, mint például több emberen elkövetett gyilkosság, nemi erőszak, terrorizmus, korrupció vagy Ukrajna nemzetbiztonságának veszélyeztetése tölti a büntetését, nem vehet részt a programban.

A Washington Post szerint a harcba bekapcsolódó elítéltek közül sokan „kábítószer-kereskedésért, telefonlopásért, fegyveres támadásokért és gyilkosságokért ültek börtönben”. Denis Maljuska ukrán igazságügyi miniszter a lapnak nyilatkozva kitartott amellett, hogy „a rabok motivációja erősebb, mint a közkatonáké”, azzal érvelve, hogy nemcsak azért jelentkeznek, hogy szabaduljanak, hanem azért is, mert „meg akarják védeni a hazájukat, és fordulatot akarnak elérni”.

A miniszter azt is állította, hogy „verseny folyik a katonai parancsnokok között” a börtönökből való toborzásért, mivel a létszámhiányt akarják kezelni.

Egyesek azonban nem értenek ezzel egyet. Egy meg nevét nem vállaló tisztviselő aggodalmát fejezte ki a volt rabok esetleges dezertálása miatt.

„Mindannyian úgy fognak futni, mint Forrest Gump”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy mindennek ellenére az intézkedésre szükség van.

A tisztviselő megjegyezte, hogy jobban örülne, ha Ukrajna 18 évre csökkentené a sorozási korhatárt, ami szerinte lehetővé tenné Kijev számára, hogy elítéltek helyett fiatal és fitt katonákkal töltse fel a sorait. Elismerte azonban, hogy ez az intézkedés a közeljövőben nem valószínű.

Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy a toborzás első szakaszában legalább 4000 férfi belépésére számít a hadseregbe. Májusban még 10 000 és 20 000 közé becsülte a bevonulásra kész elítéltek számát. A Strana.ua portál azonban kétségbe vonta ezeket a számokat, rámutatva, hogy Ukrajnában összesen 28 000 elítélt van, beleértve a nőket és a szolgálatra alkalmatlanokat is. A portál a saját felmérésére hivatkozva azt is állította, hogy valójában nagyon kevesen hajlandóak önkéntesnek jelentkezni.

Ez is érdekelheti:  Jégkorszakba lépő Franciaország: tömegtüntetést robbant ki Macron „királyi vétója”

Kijev tavasszal két törvényjavaslattal próbálta kezelni az akut emberhiányt: az egyik 27-ről 25 évre csökkentette a behívási korhatárt, a másik pedig jelentősen szigorította a mozgósítási szabályokat. A hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnök 50 ezer katonára becsülte Ukrajna havi emberveszteségét.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: bűnözők egy ukrán börtönben / Fotó: WP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük