KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kövér László válaszlevele Elie Wieselnek: Nyirő nem volt háborús bűnös

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nyírő József nem volt háborús bűnös, nem volt fasiszta és nem volt antiszemita – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Elie Wieselnek írt válaszlevelében, amelyet az amerikai Nobel-békedíjas író irodája juttatott el az MTI washingtoni irodájához helyi idő szerint pénteken.

Kövér László a magyar származású íróhoz magyarul írt levelében rámutatott: arra a következtetésre, hogy Nyirő nem volt sem háborús bűnös, sem fasiszta, sem antiszemita, az amerikai, angol és szovjet tábornokokból álló Szövetséges Ellenőrző Bizottság jutott 1945-ben és 1947-ben, amikor a korabeli magyar kommunista belügyminiszter kérését két ízben is elutasította, és megtagadta az emigrációban élő író kiadatását.

Kövér a június 21-i keltezésű levélben felhívta Wiesel figyelmét, hogy „a magyarországi kommunista propaganda, fenntartva a vádakat, négy évtizeden keresztül próbálta meg kitörölni Nyirőt a köztudatból”, miközben még a Ceausescu-rendszer is elismert íróként kezelte, mert a hetvenes években nyugdíjtámogatást folyósított az özvegyének.

A házelnök egy korabeli budapesti zsidó tudományos és kritikai folyóiratot, a Libanont idézve leszögezte, hogy Nyirő „irodalmi műveiben nem lelhetők fel sem náci eszmék, sem pedig az antiszemitizmus”.

„Szeretném remélni, hogy egyetért velem abban, hogy az alkotó emberek alkotásában mindig az alkotás az elsődleges, és a megítélés során nem használható kettős mérce” – írta Kövér László. Megfogalmazása szerint „a székely származású magyar író, Nyirő József nem – bár jelentéktelen, de kétségtelenül tragikusan elhibázott – politikai tevékenysége, hanem irodalmi életműve alapján érdemel tiszteletet”.

Párhuzamként hozta fel, hogy „mint ahogy a zsidó származású magyar filozófusnak, Lukács Györgynek sem az 1919-ben betöltött bolsevik komisszár tevékenysége és az 1945 utáni kommunista diktatúra kiépítésében és fenntartásában való jelentő szerepe, hanem iskolateremtő filozófusi munkája miatt jár elismerés”. Kövér László rámutatott, hogy miközben Lukácsról utca van elnevezve Budapesten, Nyirőtől még azt is elvitatják, hogy a végakarata szerint a szülőföldjében nyugodhasson.

Ez is érdekelheti:  Mező Gábor üzent Magyar Péternek: hogyan lehetett nagyapád egyszerre 56-os szabadságharcos és fogalmazó a “Markóban”?

„A megbékélés nem felejtés, hanem megbocsátó emlékezés” – hangoztatta a házelnök.

A házelnök „igazságtalannak és méltánytalannak, ezért elfogadhatatlannak” nevezte Wiesel azon szavait, amelyek szerint „a magyar hatóságok bátorítják a múltban történt tragikus helyzetek és bűnügyek tisztásra mosását”, és emlékeztetett rá, hogy 2000-ben Orbán Viktor első kormánya volt az, amely bevezette a holokauszt áldozatainak emléknapját, és határozott arról, hogy Magyarországon Holokauszt Emlékközpont alakuljon.

„1944-ben a zsidó honfitársaimra mért csapás a nemzet egészén okozott nehezen gyógyuló sebeket. Ez a seb a nemzet szívén esett (…) Talán már itt az ideje, hogy a borzalom és a rettenet által kizökkentett történelem visszataláljon természetes medrébe. Talán eljött az ideje annak, hogy annyi hazugság, annyi elhallgatás, annyi egyoldalúság után, történelmünket végre egészben lássuk. Talán elmúlt már annyi idő, hogy a sokféle sorsot és szenvedést megértsünk és bevalljunk” – idézte saját, a holokauszt áldozatainak emléknapján 2011-ben elmondott szavait Kövér László, hozzátéve: „ma is így gondolom”.

A házelnök levelét lezárva megbékélést kívánt „mindannyiunknak”.

Elie Wiesel a Kövér Lászlóhoz június 7-i dátummal intézett levelében lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjéről – amelyet 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vett át -, egyebek között azért, mert az Országgyűlés elnöke is részt vett május 27-én a romániai Székelyudvarhelyen „a nyilas eszméket valló erdélyi író”, Nyirő József tiszteletére tartott megemlékezésen.

A magyar házelnöknek írt rövid, angol nyelvű, június 22-i keltezésű válaszlevelében Elie Wiesel megköszönte Kövér László sorait, amelyeket, mint írta, „nagyon figyelmesen” elolvasott.

„Vajon egyetértek-e az Ön Nyirőről alkotott véleményével? Nem. A forrásaim mást mondanak” – írta Wiesel, és kifogásolta, hogy a házelnöki levél nem tért ki az ő Horthy Miklós „megújult csodálatával” kapcsolatos állásfoglalására.

Az író reményét fejezte ki, hogy Kövér László nem bánja, ha a levelét közzéteszi az érdeklődést mutató sajtóban. Befejezésül azt írta: elégedett a házelnökkel folytatott eszmecserével.

Ez is érdekelheti:  Biden figyelmeztette Izraelt, Trump kiállt a megtámadott ország mellett (videó)

Az Országgyűlés Hivatala csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a házelnök – tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét – a címzett belátására kívánja bízni, nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet.

MTI – szebbjovo.hu

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

11 thoughts on “Kövér László válaszlevele Elie Wieselnek: Nyirő nem volt háborús bűnös

 1. Itt van az,amikor felesleges a bocsánat kérés ezek utálnak minket, el akarnak taposni!
  A zsidesz is jobban tenné ha kivenné a seggükből a nyelvét…..
  Még ha ez nehéz is egyesek számára (kettősség miatt)
  Nagy

 2. Kövér Laca „…kétségtelenül tragikusan elhibázott — bár nem jelentéktelen — politikai tevékenységének ” tipikus példája ez a ” hűdekemény” válasz.
  „Csak óvatosan, nehogy megsértsük a — szégyenünkre — magyar származású hazudozó rettegőt!”
  ———-
  “1944-ben a zsidó honfitársaimra mért csapás a nemzet egészén okozott nehezen gyógyuló sebeket. Ez a seb a nemzet szívén esett (…) ”
  — Talán csak nem arra gondolt ez a szerencsétlen, hogy az ő zsidó honfitársai egyben a nemzet szívét jelentik???!!!
  ———–
  „Talán eljött az ideje annak, hogy annyi hazugság, annyi elhallgatás, annyi egyoldalúság után, történelmünket végre egészben lássuk.”
  — Bizony, már régen itt volna az ideje, csak nem kéne akadályozni titkosítások megerősítésével, az ügynöktörvény szabotálásával, és a tárgyilagos történészek kiszorításával, lejáratásával.
  Annak is ideje lenne már, hogy a holokauszt 6 —(4?—3?)— millió áldozatát ne tartsuk többre, mint a bolsevizmus több-száz- milliós áldozatát.
  ———–
  Nagykereszt ide, vagy oda, — olyan mindegy. Mára szinte minden értelmét és célját elvesztette (a többi „állami kitüntetés”-sel együtt), éppen, mert ilyeneknek osztogatták, mint ez a …
  ———–
  Lukácsot és Nyírőt egy lapon említeni pedig egy felháborító, tipikusan fideszes csúsztatás!!! Inkább Wiesellel rokon, hiszen zsidó is, és legalább akkora „filozófus”, mint amekkora „író” ez a másik.
  Patmosz

 3. Nyírő József lábnyoma is fényévekkel értékesebb, mint az un. eliewiesel nevű személyiséglopó figura teljes „életműve”… Ha elégedett Kövér Lászlóval folytatott levélváltásával, akkor nagy a baj…
  Lenhardt Ibolya

 4. Egyszer mar, a mindenkori magyar hatalom, kormany, „vezeto elit” meg kell, hogy magyarazza a Foldon barhol is elo „idegeneknek”, hogy Magyarorszag a magyaroke meg !
  Milyen alapon okoskodnak es utasitgatjak a magyarokat, milyen alapon pavaskodnak a Magyar Parlamentben es adnak utasitasokat – mondhatnam parancsokat – az orszag vezetoinek es nepenek ?
  Azert a pofatlansagnak is hatart kellene szabni, ha igaz magyar, Horthy – szellemu kormanyaink, politikusaink lennenek, akik felreerhetetlen mozdulattal es szavakkal elkuldenek a magyar eletbe erkolcsi alapok nelkul beleugatokat.
  A Nobel-dij bizottsagok pedig korultekintobbek lehetnenek, hogy arra erdemes emberek kapjak meg, ne ideologiai, meg szarmazasi kriteriuma legyen az odaitelesnek !
  Pasztorfi Istvan

  1. „Milyen alapon okoskodnak es utasitgatjak a magyarokat, milyen alapon pavaskodnak a Magyar Parlamentben es adnak utasitasokat – mondhatnam parancsokat – az orszag vezetoinek es nepenek ?”
   Kedves Pasztorfi Istvan!
   Az ok egyszerű.MAGYARORSZÁG MEGSZÁLLT ORSZÁG,HAZÁNKBAN – most még – ZSIDÓ-URALOM VAN.
   „Elhitték, hogy ha már beférkőztek szinte minden kormányba és egyházba (Vatican), egybemostak feketét és fehéret, vöröset és sárgát, akkor már a világ is az övéké lesz: kiirthatják az emberiséget és elérhetik végső nagy álmukat, az ötszázmilliós földi népességet. Ahol százmillió 0,03% százalékos „emberre” jut négyszázmillió génmanipulált (kevertetett és lezüllesztett) rabszolga, aki csak rájuk fog dolgozni.
   Ezért is várják messiásukat, hogy ezt megcselekedje!”
   Horváth Bertalan

 5. A mindenkori magyar „meltosagok” pedig ne adjak felelembol, talpnyalasbol, politikai sikerek elvarasa okan senkihazi magyargyuloloknek a tisztelet es megbecsules jeleul szolgalo magyar kitunteteseket !
  Ez a legkevesebb, amit a magyarsag elvarhat a vezetoitol, ha nem akarjak, hogy nemzetaruloknak neveztessenek !
  Vegre a vezeto politikusoknak is elerhetne a gerince a testi /es lelki/ gerincfejlodes befejezo fokat !
  Mert az ember a gerincesek koze tartozik !
  Pasztorfi Istvan

 6. Tudtommal az ilyen kitüntetés, pénz jutalommal is jár.
  Azt sehol nem látom, hogy a pénzt is vissza küldené ez a zsizsik parazita.
  Ha a kitüntetés nem kell (ami nem baj sőt!.) akkor pénz se keljen.
  Tehát jó volna ha azt is visszaküldené ez a sehonnai féreg.
  Kövér László helyében azért felhívnám erre az apróságra a figyelmét ennek a sátánista hontalannak.
  Alektó

  1. Alektó! Ez bizony lényeges dolog – nem az összeg,hanem,hogy visszaadja vagy sem.Itt lóg ki a zsidó lóláb,hogy senki nem kérdezi mi lesz a vele járó pénzjutalommal.
   Horváth Bertalan

 7. Vajon Elie Wiesel valóban az-e akinek mondja magát????
  Nagyképűsége, „Übermensch” syndromája a pofátlanság felső határa!
  Kövér László magyarul ír, míg ez a pasas angolul válaszol, holott beszéli a nyelvet. Most Ábrahám utódainak össztüze zúdul reánk: először egy Hanna (Hannah?? fene tudja) Rosenthal figyelmeztet ben-
  nünket gyarmati sorban vergődő hazánk berkeiben – állítólag- növeke-
  dő antiszemitizmus terjedésére, másrészről 50 gringo figyelmezteti a Nemzetvezetőt, hogy ébred nálunk a nacionalizmus meg mit tudom én mi?
  Antiszemiták azok, akiket a zsidók gyűlölnek és ezt a címkét ragasztgatják rájuk unos-untalan.
  Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Nobel-díj már régen nem tölti be korábbi fenséges szerepét, példa erre Imre Kertész (az egyik antimagyar a sok közül).
  de Loviaguin Alexander

  1. „Vajon valóban az-e akinek mondja magát????”
   Valószínűleg nem.
   Egy szabolcsi zsidó ember együtt volt munkatáborban Elie Wiesellel és az apjával.Amikor találkoztak határozottan állította,hogy ez az ember nem Elie Wiesel.Azóta minden lehetőséget kihasznál,hogy hirdesse igazát.
   H.B.
   “Csak a hazugságnak van szüksége a törvény védelmére, az igazság megáll egyedül a maga lábán!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük