KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Koronavírus – Második napja nincs halálos áldozat

Nincs újabb halálos áldozata a koronavírus-járványnak, ugyanakkor újabb 37 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken, kiemelve: eddig 5 495 888 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 973 210-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 808 197-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 29 992, a gyógyultaké 739 561-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 38 644. Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1851-en vannak, a mintavételek száma 6 145 920-ra nőtt.

Azt írták: az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően „letörtük” a járvány harmadik hullámát. Hozzátették: hamarosan eléri a beoltottak száma az 5,5 milliót, amikor életbe lép az újraindítás következő fokozata. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben, eszerint 5,5 millió beoltott után a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóüzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra. Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások, mint a vásárlók maximált száma és a távolságtartás, családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100-ra, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400-ra emelkedik.

A sportrendezvényeknél, zenés-táncos rendezvényeknél, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabad téren tartott egyéb rendezvényeknél maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken. Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Ez is érdekelheti:  Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Hozzátették: a kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

Tudatták azt is, hogy péntektől Magyarország a szomszédos országok határai mentén élőket is fogadja oltásra. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon, oltóbuszokon és határközeli kórházi oltópontokon vehetik fel az oltást, ahová a határtól e célra kijelölt buszok szállítják az oltandókat. A Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából érkezők az erre a célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen vigyék magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

Írtak arról is, hogy már elérhető az EU-n belüli utazásokhoz az angol-magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papír alapon is. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást, ehhez a honlapon oktatófilmet is találnak.

Az EU-s Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papír formátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre.

Tudatták azt is, hogy továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor is reagált a Donald Trump elleni merénylet kapcsán

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 176) és Pest megyében (112 079) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 666), Győr-Moson-Sopron (44 447) és Hajdú-Bihar megye (42 619). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 772).

MTI

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük