KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijev véglegesen leszámol az orosz kultúrával

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kijevi városi tanács a Moszkvával fennálló fegyveres konfliktusra hivatkozva széleskörű moratóriumot rendelt el az orosz nyelven készült „kulturális termékek” nyilvános bemutatására.

„Egyszer s mindenkorra korlátozni kell az orosz nyelvű kulturális termékeket Ukrajna fővárosának területén” – mondta csütörtökön Vadim Vaszilcsuk, a tanács oktatási és kulturális bizottságának elnöke. Az orosz nyelvet „az agresszor állam nyelvének nevezte, amelynek nincs helye fővárosunk szívében”.

Vaszilcsuk kifejtette, hogy a döntés tényleges tilalmat jelent „a könyvekre, műalkotásokra, audiovizuális termékekre, zenei felvételekre, kézművességre, színpadi és cirkuszi előadásokra, koncertekre és szolgáltatásokra”.

A döntés része annak a szélesebb körű, államilag támogatott kampánynak, amely az Oroszországhoz fűződő történelmi és kulturális kapcsolatok felszámolására irányul, és amely Ukrajnában 2014 után kezdődött, amikor a Krím a nyugat által támogatott kijevi puccsot követően az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott. A mozgalom 2022-ben eszkalálódott, amikor Moszkva katonai műveletet indított Ukrajnában.

2015-ben az ukrán parlament, a Verhovna Rada törvényt fogadott el a „dekommunizációról”, amelynek célja a Szovjetunió örökségének eltávolítása a közterületekről, például az emlékművekről, valamint az utca- és városnevekből. A gyakorlatban a kampány minden olyan dolgot célba vett, ami csak távlatosan is orosz, a filmektől és tévéműsoroktól kezdve az egyéni művészekig.

2023 áprilisában Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a törvényt, amely betiltotta az „orosz birodalmi politikához” kapcsolódó neveket és szimbólumokat.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: illusztráció – egy hagyományos orosz kórus lép fel az oroszországi Szíriuszban, 2023. június 7-én. ©  Jekaterina Chesnokova / Szputnyik

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: