KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijev magukra hagyta sebesültjeit az avgyejevkai csatatéren

Az ukrán hadsereg több súlyosan sebesült katonát hagyott magára a harctéren az egykori donbásszi erődvárosban, Avdejevkában – jelentette a helyi média egy videóra hivatkozva. Kijev elismerte, hogy a visszavonulás során több katonát foglyul ejtettek.

Ez is érdekelheti:  Kivonulnak az ukrán erők Avdejevkából

A közösségi médiában szombaton elterjedt klipben egy 30 éves, „Django” hívójelű ukrán altiszt látható, amint síró nővérének elmondja, hogy neki és öt másik, önállóan mozogni képtelen katonának azt ígérték, hogy evakuálják őket a hátországba. Az evakuáló teherautó azonban soha nem érkezett meg.

„Az összes többi visszavonult… Mindkét lábam megnyomorodott, a hátamban gránátszilánkok. Semmit sem tudok csinálni”

– mondja Django.

A sebesült katona nővére az ukrán médiának elmondta, hogy bátyja legalább 36 órán át várta, hogy kihozzák. Elmondása szerint szörnyű fájdalmai voltak, csupán hatalmas mennyiségű fájdalomcsillapítót kapott, aminek a hatása hamarosan elmúlt, ahogy az utánpótlás is megszűnt.

Azt is elmesélte, hogy „Django” később azt mondta neki, hogy „hagyták őket meghalni”, de aztán azt mondta, hogy a helyi parancsnokok alkut kötöttek az oroszokkal, hogy a sérülteket fogságba kerülhessenek és orvosi ellátásban részesüljenek.

„A bátyám két éve Avdejevkában van, szabadság és váltás nélkül. Remélem, hogy Donyeckben rendbehozzák, teljesen feldagadt a lába. Remélem, nem fogják kivégezni”

– mondta a nővér, akit az ukrán média idéz.

A térségben lévő ukrán csapatok egy része azonban még kevésbé tűnt szerencsésnek. A Sztrana ukrán hírügynökség idézte az Avdejevkától délre telepített egyik katonát, aki azt mondta, hogy kis csoportokban, a felsőbb vezetők segítsége nélkül kellett kitörniük a bekerítésből, miközben súlyos veszteségeket szenvedtek.

„Az Avdejevka felé vezető utat a katonáink holttestjei borítják”

– mondta a honlapnak a katona.

Alekszandr Tarnavszkij dandártábornok, aki az ukrán erőket vezeti Avdejevka térségében, elismerte, hogy „bizonyos számú ukrán katonát elfogtak a túlerőben lévő ellenséges erők szorításában”, bár ragaszkodott ahhoz, hogy az általános visszavonulás a terveknek megfelelően zajlott.

Ez is érdekelheti:  Az orosz erők elfoglalták Avgyejevkát

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy Moszkva „teljesen elfoglalta” Avdejevkát. Jelentésük szerint a visszavonulás során mintegy 1500 ukrán katona esett el, és jelentős mennyiségű haditechnikai eszköz maradt hátra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette a visszavonulást, „teljesen logikusnak” nevezve azt, és hangsúlyozva, hogy annak fő célja az életek megkímélése volt.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: a Django hívójelű katona beszél a testvérhúgával

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük