KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijev az Oroszországba tartó polgári hajók elsüllyesztésével fenyegetőzik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán hadsereg közölte, hogy az oroszországi fekete-tengeri kikötők felé hajózó összes hajót úgy fogja kezelni, mintha katonai szállítmányokat szállítanának, és figyelmeztetett, hogy ugyanarra a sorsra juthatnak, mint a konfliktus során korábban elsüllyedt orosz hadihajó.

Az alig burkolt fenyegetést a kijevi védelmi minisztérium csütörtöki közleményében tette meg, amelyben azzal vádolta Moszkvát, hogy „veszélyzónává” változtatta a Fekete-tengert, és fogadkozott, hogy erőszakos megtorlást alkalmaz a térségben tartózkodó bármely hajó ellen, beleértve a polgári hajókat is.

„Ukrajna védelmi minisztériuma figyelmeztet, hogy 2023. július 21-én [éjféltől] minden olyan hajót, amely a Fekete-tenger vizein az Orosz Föderáció tengeri kikötői irányába tart… Ukrajna úgy tekinthet, hogy katonai rakományt szállít, minden ezzel járó kockázattal együtt”

– áll a közleményben.

A közlemény megjegyezte, hogy a Fekete-tenger északkeleti részének egyes területei, valamint a Kercsi-szoros is „veszélyesnek minősülő” tilalom alá kerül csütörtöktől.

A minisztérium szerint „a ‘Moszkva’ cirkáló sorsa” bizonyítja, hogy Ukrajna rendelkezik „a szükséges” hajóelhárító eszközökkel, utalva az az orosz haditengerészet zászlóshajójaként használt irányított rakétás cirkálóra, amelyet 2022 áprilisában elsüllyesztettek.

Bár Kijev nyíltan nem vállalta magára a hadihajó elleni csapást, amerikai tisztviselők a New York Timesnak azt nyilatkozták, hogy azt az amerikai hírszerzés segítségével süllyesztették el. Az orosz haditengerészet szerint a Moszkva akkor veszett oda, amikor a viharos tengeren a kikötőbe vontatták, miután a fedélzeten egy lőszerrobbanás miatt tűz ütött ki.

Moszkva még nem reagált Kijev legújabb fenyegetésére, de a figyelmeztetés azután érkezett, hogy orosz tisztviselők a hét elején hasonló figyelmeztetést adtak ki az ukrán kikötők felé tartó hajóknak. A nemzetközi vizek bizonyos területeit „átmenetileg nem biztonságosnak” nyilvánítva az orosz hadsereg kijelentve, hogy az ukrán kikötőkbe igyekvő hajók úgy tekinthetők, hogy „részt vesznek az ukrajnai konfliktusban a kijevi rezsim oldalán”.

A Fekete-tengeren található egy nagy orosz olajterminál, a finomított kőolajtermékek egyik fő exportközpontja, valamint a szén, műtrágya és gabona kulcsfontosságú kikötői. A vízi útvonalakon nagy a teherhajók forgalma, a Bloomberg által idézett nyomkövető adatok szerint jelenleg 28 olajszállító tartályhajó tartózkodik a térségben.

Moszkva korlátozásai lényegében visszaállítják az Ukrajnával szembeni orosz tengeri blokádot, amelyet az úgynevezett fekete-tengeri gabonaegyezmény értelmében 2022 júliusában oldottak fel. Az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodás lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos szállítását a fekete-tengeri folyosókon keresztül a Moszkva és Kijev közötti konfliktus idején. Moszkva hétfőn kilépett az egyezségből arra hivatkozva, hogy a Nyugat nem tartotta be az Oroszországnak a megállapodás keretében tett ígéreteit, beleértve a gabona és műtrágya exportjának újbóli engedélyezését az országból.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Teherhajók a krími híd alatt a Kercsi-szoroson keresztül haladnak ©  Dmitry Makeev / Szputnyik

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: