KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kicsoda Eva Kaili, az őrizetbe vett baloldali EP-alelnök?

A pénteken őrizetbe vett Eva Kaili az európai baloldal befolyásos politikusa, aki egy think tankben ül Bajnai Gordonnal, Korányi Dáviddal és Soros Györggyel is.

Péntek folyamán nagyszabású brüsszeli razzia keretében őrizetbe vették az Európai Parlament görög szocialista alelnökét. De ki ő és honnan jött?

Letartóztatták az Európai Parlament alelnökét

Eva Kaili 1978-ban született Thesszalonikiben, édesapja gépészmérnök, egy görög régió főigazgatója. A politikusnő eredetileg építészmérnöknek tanult szülővárosában, majd  nemzetközi tanulmányokat hallgatott Pireuszban, de tanult a Harvardon is – számol be a Mandiner.

Kaili alig 14 évesen, 1992-ben csatlakozott a görög szocialista Paszok párthoz. Az egyetemen is diákvezető volt, és 2002-ben a legfiatalabb képviselőként választották meg a thesszaloniki városi tanácsba.

A fiatal nő folyamatosan emelkedett a ranglétrán, 2004-ben parlamenti jelölt volt, 2007-ben pedig be is választották az athéni törvényhozásba, megint csak az akkori legfiatalabb képviselőként.

Eva Kaili 2014-ben váltott az európai porondra: európai parlamenti képviselőnek választották, és azóta az európai szocialisták frakcióját erősítette. Mint az athéni, mind az európai parlamentben egy sor bizottság tagja volt, az utóbbi években főleg a digitális és egyéb technológiai politikákra fókuszálva.

A politikust 2022 januárjában választották az Európai Parlament egyik új alelnökévé,

ő lett az első görög nő ezen a poszton.

Pénteken azonban fordulatot vett eddigi pályafutása: a korrupcióellenes razzia során őrizetbe vették őt, valamint élettársát, Francesco Giorgit is, aki egyébként Marie Arena belga szocialista EP-képviselő parlamenti munkatársa.

Kaili egyelőre nem nyilatkozott a pénteki fejlemények óta.

A görög politikusnő egyébként tagja a European Council on Foreign Relations (Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa) nevű think tanknek is, melynek számos nemzetközi tagja között magyarok is vannak, köztük Bajnai Gordon, Korányi Dávid, Dobrev Klára és Soros György.

Ez is érdekelheti:  „A nemzetközi jog közvetlen megsértése”: a Kreml figyelmeztette az EU-t, nehogy orosz pénzt használjon fel Ukrajna felfegyverzésére

 

Kiemelt képen Eva Kaili / Fotó: Natalie Hill

Kapcsolódó:

Egyre több részlet derül ki az EU letartóztatott parlamenti alelnökével kapcsolatban

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük