KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Izrael: Hatalmas tömeg tüntetett tegnap este Tel-Avivban

Több százezer tüntető vonult fel szombat este Tel-Avivban, követelve, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök szüntesse meg az igazságszolgáltatás tervezett átalakítását. A bajba jutott miniszterelnök már felfüggesztette a reformokat, és ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog az ellenzékkel, de a tüntetők trükközésnek tartják a lépését.

Izraeli médiumok arról számoltak be, hogy 140-175 ezer ember vett részt a tüntetésen, míg a tiltakozás szervezői 250 ezerre becsülték a létszámot Tel-Avivban és 450 ezerre Izrael-szerte. Az úgynevezett „Az izraeli diktatúra elleni ellenállás esernyőmozgalma” közleményében azt írta, hogy a tüntetés „Izrael történetének egyik legnagyobb demonstrációja” volt.

A tüntetők csoportjai az este folyamán kétszer is elzárták az általában forgalmas Ayalon autópályát – jelentette a The Times of Israel. A rendőrség vízágyúkat vetett be az út megtisztítására.

Izraelt folyamatos tüntetések rázzák azóta, hogy Netanjahu januárban bejelentette reformjavaslatait. Ezek a jogi változtatások lehetővé tennék, hogy az izraeli parlament egyszerű többségi szavazással felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, nagyobb hatalmat biztosítanának a kormánynak a bírák kinevezésében, és korlátoznák a bíróság azon lehetőségét, hogy felülvizsgálja az általa „ésszerűtlennek” tartott jogszabályokat.

Netanjahu hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti a reformcsomagot, miután kirúgta védelmi miniszterét, Yoav Gallant, amiért nyilvánosan kétségbe vonta a tervet. Netanjahu a halasztást úgy értékelte, mint lehetőséget arra, hogy kompromisszumos megállapodásról tárgyaljon az ellenzékkel. A reformok azonban keményvonalas koalíciós partnereinek, a „Zsidó Hatalom” pártnak az egyik legfontosabb követelései közé tartoznak. Ha ez a hat törvényhozó kilép a koalícióból, Netanjahu elveszíti többségét, és kénytelen lesz új választásokat kiírni.

Az Esernyőmozgalom azonban úgy tekint a felfüggesztésre, mint Netanjahu kísérletére, hogy időt nyerjen, amíg a közvélemény haragja csillapodik. „Netanjahu kísérlete, hogy megnyugtassa a tüntetőket, kudarcot vallott” – közölte a szervezet. „Addig leszünk az utcán, amíg nem garantáljuk, hogy Izrael egy demokratikus állam”.

Ez is érdekelheti:  Sivatagi forróság várható, de jégesővel csaphatnak le a zivatarok is

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt kép: A tüntetők izraeli zászlókkal vonultak fel a kormány igazságügyi reformjavaslata elleni tüntetésen Tel-Avivban 2023. április 1. © AFP / Jack Guez

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük