KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ítélet: Felmentették FegyŐrt, Szarvas Koppány Bendegúz három év felfüggesztett kapott

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Fekete-Győr Andrást felmentették, párttársát viszont elítélték, hivatalos személy elleni erőszak miatt

Szarvas Koppány Bendegúz három év felfüggesztett börtönt kapott első fokon, amiért 2018 december elején dulakodott a rendőrökkel a kormányellenesen tüntetésen a Kossuth téren.

Több, mint négy évvel a történtek után hirdetett ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz büntetőperében.

A két politikus ellen a 2018 december 12-i, és 13-i, a túlóratörvény elleni, Kossuth téri tüntetések miatt emeltek a vádat, miután pirotechnikai eszközöket és egyéb tárgyakat dobáltak a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé.

Az ügyészség Szarvas Koppány Bendegúzt csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal Fekete-Győrt pedig csoportosan, társtettesként elkövetett  hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolta meg.

Az eljárás során a két politikus nem tagadta, hogy dobáltak a tüntetésen, de azt már vitatták, hogy füstgránátokat dobtak volna a rendőrök felé. A bíróság előtt korábban a Momentum volt elnöke nevetségesnek nevezte az ügyészség vádját és kijelentette, hogy nem követett el bűncselekményt, magatartása nem volt erőszakos és nem akadályozta a rendőrök munkáját.

A május elején megtartott perbeszédek során az eljáró ügyész Szarvas Koppány Bendegúzra letöltendő, míg Fekete-Győr Andrásra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a védelem a vádlottak felmentését.

  • A pénteken kihirdetett ítéletben a bíróság Szarvas Koppány Bendegúzt bűnösnek mondta ki, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ezért a bíróság két év börtönre ítélte a vádlottat, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. 

Fekete-Győr Andrást ugyanakkor a bíróság felmentette a társtettesként, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádja alól. 

Az eljáró bíró, Németh Leona az indoklás során elmondta, hogy az eljárás során mindkét vádlott elismerte cselekedetét, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy szándékuk nem irányult a rendőrség akadályozására illetve sérülés okozására.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor Ukrajna-párti aláírását követeli Meloni pártcsaládja

A bíróság a bizonyítás során elsősorban a tüntetésről készült kamerafelvételeket elemezte, amelyek egyértelmű bizonyítékként szolgáltak, egyebek mellett arra vonatkozóan, hogy a per tárgyává tett demonstrációkon a tüntető tömeg a Parlament épületét védő rendőrsorfal ellen fordult.

A bíróság külön vizsgálta a vádlottak által eldobott pirotechnikai eszközök milyenségét és hatásait. Ennek kapcsán ugyanakkor azt állapította meg, hogy a füstgránátok hatásai nem voltak jelentősek. Ezzel együtt Szarvas Koppány Bendegúz terhére nem csak ezt, hanem más cselekedeteket is felrótt az ügyészség. A bíróság szerint pedig

a rendőrökkel való dulakodás valamint a politikusnál lévő gázspray célzott használatával

a vádlott megvalósította a hivatalos személy elleni erőszakot. A büntetés kiszabásánál a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, és a ténybeli beismerést, valamint a büntetlen előéletet, ugyanakkor súlyosítóként a kitartó jellegű cselekedetet.

Az első fokú ítélet ellen az ügyészség az ítélet megalapozatlansága, Szarvas Koppány Bendegúz esetében a büntetés súlyosítása miatt jelentette be fellebbezést, míg Fekete-Győr esetében a bűnösség megállapítása érdekében. A vádlottak ugyanakkor három napi gondolkodást kértek.

Mandiner

Kiemelt kép fotó: Ficsor Márton/Mandiner

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Ítélet: Felmentették FegyŐrt, Szarvas Koppány Bendegúz három év felfüggesztett kapott

  1. Budaházy Gyuri ezért nem felmentést, hanem 16 év fegyházat kapna. Egyébként nem szükséges az erőszakos magatartás megléte, a tényállás megvalósítható akár csupán verbális úton is. Ehhez képest fegyőr barátunk súlyos tárgyakat hajigált a sündőrök felé, ami igenis akadályozta őket a munkájukban, és ez bizony erőszakos cselekménynek számít, a magatartásától függetlenül – egyébként pedig köztudott, hogy tenyérbemászó képezete van. Cselekménye alkalmas arra is, hogy a többi résztvevőt belelovalja az erőszakos cselekedetekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük