KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Irányított áramszünet Franciaországban: leállnak a lélegeztetőgépek?

Erőteljes aggodalom jellemzi Franciaországban a közhangulatot azt követően, hogy egy hete napvilágot látott az az anyag, amely a létfontosságú intézmények működése érdekében beütemezett, úgynevezett tervezett kikapcsolásokról, áramszünetekről szól.

A hálózat túlterhelése – stílusosan így jellemezte a Le Figaro szerdai száma azt a kommunikációs zavart, amely az ügy kapcsán a kormányzati kommunikációt jellemzi. Az irányított kikapcsolások ügyében többen is megszólaltak, így a villamosenergia-hálózatot üzemeltető RTE és a hozzáférést biztosító Enedis cég is.

Borne cáfol, Macron dühöng

Dühösen jelentkezett be kedden Emmanuel Macron Tiranából, ahol a nyugat-balkáni csúcstalálkozón vett részt.

A köztársasági elnök kemény szavakkal rohant ki „a félelem forgatókönyvei” ellen.

„A kormány, a miniszterek és az üzemeltetők szerepe az, hogy tegyék a dolgukat és energiát szolgáltassanak, ennyi az egész. Fel kell szólítani mindenkit, hogy legyen felelősségteljes, hogy a józanság uralkodjon – de nem arról van szó, hogy abszurd forgatókönyvekkel ijesztgetjük az embereket!” – hangsúlyozta Macron.

Az elnök környezetéből származó információk szerint Macron szinte dühöngött, amikor hazatérve végignézte a tudósításokat.

Azt követően, hogy az Enedis energiacég képviselője meglehetősen szerencsétlenül fejezte ki magát a BFM TV-n. A képviselő azt mondta: a lélegeztetőgépen otthon lévő betegek áramkimaradás esetén nem élveznek prioritást, és az őket életben tartó kórházi gépek esetleg nem terhelhetők árammal.

Valóságos pánik lett úrrá a kijelentés után. Akkora, hogy a lélegeztetőgépek kérdésére a kormányfőnek, Élisabeth Borne-nak kellett reagálnia a nemzetgyűlésben.

„Ellentétben azzal, amit néhány ügyetlen megjegyzés elhitethetett velünk,

kórházaink mindig el lesznek látva árammal, és az otthoni betegeket is mindig el fogják látni”

– biztosította a hallgatóságot Borne.

Viseljenek garbót!

A Le Figaro felidézi: Emmanuel Macron augusztus végén kemény hangon jelentette be „a bőség végét”. A köztársasági elnök már ekkor külön kitért az energia kérdésére és az ukrajnai háború következményeire. Néhány héttel később Borne arra figyelmeztetett, hogy nincs azonnali alternatíva az orosz gázimport csökkenésének ellensúlyozására – ám

szavait akkor senki nem vette komolyan.

Most viszont kudarcot vallott az a terv, amit a miniszterelnök így fogalmazott meg: „a mi felelősségünk az, hogy minden forgatókönyvre tervezzünk, színlelés és hamis félelmek keltése nélkül. Tökéletesen megértem a kérdéseket, a félelmeket, amelyek abból az egyszerű tényből fakadhatnak, hogy nagyon hideg január lehet”.

Olivier Véran kormányszóvivő azt ajánlotta: ne a félelmeikre koncentráljanak az emberek, hanem a cselekvésre. A franciáknak azt ajánlotta: viseljenek garbót, és mossanak csúcsidőn kívül.

Ez is érdekelheti:  Orosz hírszerzés: Washington hatalomváltásra készül Georgiában

hirado.huKiemelt képen Elisabeth Born (Reuters)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük