KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Így számol be a Russia Today Szijjártó Péternek, a Budapest Peace Forumon elmondott nyitóbeszédéről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött hatalmas mennyiségű külföldi fegyverzet az Oroszországgal folytatott konfliktus befejezése után a világ más részein is káoszt okozhat, és újabb válságok kialakulását eredményezheti az „instabil régiókban” – írja a Russia Today

Szijjártó kedden a Budapesti Békefórumon (RT fogalmazása – szerk.) tartott ünnepi beszédében felvázolta a kormány álláspontját a folyamatban lévő konfliktussal kapcsolatban, mondván, hogy annak Ukrajna határain túlmutató, szélesebb körű következményei lesznek.

„A világnak számos olyan régiója van, ahol az Ukrajnába küldött fegyverek akár csak egy kis része is komoly instabilitáshoz vezethet. Az erőszak és a terror fokozódhat az amúgy is instabil régiókban, ami újabb migrációs hullámhoz vezethet”

– mondta.

„Milyen garancia van arra, hogy az Ukrajnának szállított fegyvereket nem fogják más országokba szállítani?”.

A politikus szerint csak a harcok befejezése garantálhatja Magyarország biztonságát, mivel az ország „elsőként van kitéve az eszkaláció veszélyének”, tekintettel Ukrajnához való közelségére, amellyel közös határa van.

„Ezért követeljük az azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat, amelyek legalább reményt adnak arra, hogy a térségben tartós, hosszú távú béke jöjjön létre”

– folytatta Szijjártó.

Hozzátette, hogy Magyarország „teljesen másként” látja a konfliktust, mint sok nyugati szövetségese, ami arra utal, hogy bizonyos partnereknek nem áll érdekében a vérontás befejezése.

Bár a külügyminiszter fenntartotta, hogy van egy „globális békepárti többség” a tűzszünet mellett, azt mondta, hogy ez a tábor „nagy nyomás alatt áll a háborút támogatók részéről”, akik között nyugati vezetők, médiaorgánumok és civil szervezetek is vannak.

Szijjártó elítélte az Európai Unió számos tagját eluraló „szankciós hisztériát” is. Úgy érvelt, hogy a Moszkvára kirótt büntetések semmit sem tettek az ukrajnai harcok megszüntetéséért, és nem tették tönkre az orosz gazdaságot, ahogyan azt tervezték. Ehelyett azt állította, hogy az EU „nagyobb kárt” szenvedett el a saját intézkedései miatt, és kudarcnak minősítette a kampányt.

A diplomata korábban aggodalmát fejezte ki az Ukrajnába érkező, több milliárd dollár értékű nyugati fegyverek felügyeletének hiánya miatt, megjegyezve, hogy ezek egy része Afrikában is megjelenhet, és „komoly biztonsági kockázatot” jelenthet a kontinens számára.

Budapest a Moszkvával 2022 februárjában kirobbant konfliktus óta ellenáll annak a rá gyakorolt nyomásnak, hogy halálos fegyvereket szállítson Kijevnek, sőt az ország parlamentje tavaly törvényt fogadott el az ilyen fegyverszállítások betiltásáról. Az Egyesült Államok által vezetett, Oroszországgal szembeni szankciósorozatnak is nagyrészt ellenállt, és Orbán Viktor miniszterelnök az EU-ban a politika leghangosabb bírálói közé tartozik – fogalmaz a Russia Today.


NIF megjegyzés:

Mint köztudott és közvetlenül tapasztalható, a Russia Today internetes és közvetlen műsorszórói felületeit az Európai Unió tavaly márciusban blokkolta, vagyis elérhetetlenné tette az unió állampolgárainak részére a „demokrácia legnagyobb dicsőségére” arra hivatkozva, hogy az propagandát sugároz. Ezt az összefoglalót össze lehet hasonlítani akár a CNN, akár a BBC ellenséges és hazug írásaival. Erre elsősorban azok figyelmét szeretnénk felhívni, akiknek a látását mára teljesen elhomályosította a ruszofóbia. A Nemzeti InternetFigyelő ezért is szokta kiírni az alábbi szöveget a Russia Today felületeiről származó információkhoz:

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, 2023. március 24. © AP / John Minchillo

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Szijjártó Péter: Nem szabad hinni a liberális fősodornak! (videó)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: