KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Így reagált az orosz külügyi szóvivő Novák Katalin ukrajnai látogatására

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Novák Katalin a napokban látogatott el Ukrajnába, ahol először Kárpátalján találkozott a magyar közösséggel, majd Kijevbe utazott, ahol a Krími Platform elnevezésű konferencián vett részt, majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is négyszemközti megbeszélést folytatott.

Ukrajnának joga van azt mondani: ahol a háború kezdődött, a Krímben, ott is kell véget érnie, vagyis a Krím felszabadításával

– fogalmazott Novák Katalin. A köztársasági elnök elmondta, a konfliktusban természetesen Ukrajna mellé kell állni, és el kell ítélni a ki nem provokált orosz agressziót.

Novák Katalin: Zelenszkij kész megadni a magyar kisebbségnek azt, amit az ukránok kapnak Magyarországon

A háborúval, illetve a háborús helyzettel kapcsolatban, Magyarország további segítséget helyezett kilátásba, így az egyeztetések során előkerült a háború által érintett gyermekek ügye, illetve az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula is, amelynek egyeztetéseibe Magyarország is be kíván kapcsolódni. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ennek kapcsán a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül reagált.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen sürgette, hogy üljön tárgyalóasztalhoz. Zelenszkij azonban törvényileg megtiltotta magának, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. Nyilvánvalóan nem változtat majd ezen az ukrán elnök

– jelentette ki Zaharova, aki arra utalt, hogy tavaly Zelenszkij rendeletet adott ki kedden arról, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal mindaddig, amíg annak Vlagyimir Putyin az elnöke.

Az orosz és az ukrán delegáció három alkalommal találkozott Belaruszban, majd videókonferencia útján folytatták a tárgyalásokat. Recep Tayyip Erdogan török elnök kezdeményezésére aztán újabb személyes találkozóra került sor Isztambulban tavaly március 29-én. Zelenszkij hivatala végül tavaly május 17-én bejelentette a tárgyalások felfüggesztését. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Ukrajna gyakorlatilag kivonult a tárgyalásokból; a moszkvai tárgyalódelegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij pedig arról számolt be, hogy Ukrajna nem hogy nem reagált az orosz rendezési javaslatokra, de a korábban elfogadott szerződéstervezetet sem erősítette meg.

A Volodimir Zelenszkij elnök által javasolt békeformulán kívül nem létezhet más formátum az ukrajnai háború rendezésére – közölte korábban Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Novák Katalin köztársasági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Kijevben (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: