BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ifj. Lomnici Zoltán: súlyos gondot jelez, hogy az Európai Bizottság nem tett kritikai megjegyzést a Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos ügyben

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint súlyos gondot jelez, hogy az Európai Bizottság részéről egyetlen kritikai megjegyzés sem hangzott el a Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos ügyben, az, hogy „ilyen mértékben érzéketlen” egy tagállam iránt az Európai Unió vezetése.

A Századvég jogi szakértője péntek reggel az M1 aktuális csatornán emlékeztetett: a Washington Post amerikai napilap nemrég arról írt: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy beszélgetés közben felvetette, fel kellene robbantani a Barátság-kőolajvezetéket Magyarország térdre kényszerítése érdekében.

Von der Leyen azt javasolja az ukránoknak, hogy állítsák le a Barátság-vezetéket Magyarország felé

A szakértő hangsúlyozta: lehetnek ideológiai viták, de ha egy gazdasági infrastruktúrát megbénítani kívánó harmadik országgal szemben egyetlenegy kritikai megjegyzés nem hangzik el az Európai Bizottság részéről, „ott súlyos gondok vannak”.

Az Európai Unióban már nem pillér ugyan, de létezik a kül- és biztonságpolitika, ennek van egy főtárgyalója, de „”meg sem szólalnak ebben az ügyben”, és nem cáfolták napok óta a Washington Post híresztelését. Ezzel szemben a magyarországi jogalkotásra „rögtön reagálni szoktak, ha az nekik nem tetszik” – közölte az alkotmányjogász.

Kifejtette: az ukrán büntető törvénykönyv tartalmazza a terrorcselekmény fogalmát, alapesetben ezért 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de ha például – és szerinte a Barátság-kőolajvezeték felrobbantása ebbe a körbe esik – szabotázsakció vagy súlyos következményekkel járó terrorcselekmény következik be, akkor akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki ennek kísérletét vagy előkészületét megvalósítja.

Egy ideális világban egy ügyészi nyomozás indulna, jelen esetben az ukrán elnökkel szemben, de ez megint csak az „illúzió körébe tartozik” – fogalmazott ifj. Lomniczi Zoltán.
Azt mondta: hosszú évtizedes múltra tekint vissza a barátságtalan viszony bizonyos értelemben Ukrajnával, és azt is ki kell jelenteni, hogy miután EU-tagjelölt Ukrajna, és a koppenhágai kritériumok vonatkoznak rá, „meg sem engedhetné magának ezt a stílust az ukrán elnök”.

Ez is érdekelheti:  Kreml: az orosz nukleáris doktrína módosításával válaszolunk a nyugati fenyegetésekre

Ifj. Lomniczi Zoltán úgy fogalmazott:

a Washington Post cikke háborús bűnökről szól, arról, hogy ilyeneket kíván Zelenszkij elkövetni, ez inkább üzenet az ukrán elnöknek, hogy „lassan elfogy a levegő körülötte”, legalábbis sokan így látják.

A műsorban szó volt arról a hírről is, amely szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Barátság-kőolajvezeték leállítását javasolta az ukránoknak, az Európai Parlament delegációjának tagjai pedig azt mondták, nem az ő hatáskörük kommentálni a bizottság elnökének szavait.

Ifj. Lomniczi Zoltán ez utóbbit „szemenszedett hazugságnak” nevezte, rámutatva arra: az egyetlen testület az alapszerződések szerint az Európai Parlament, amely bizalmatlansági indítványt kezdeményezhet az Európai Bizottság vezetője vagy a kollégium tekintetében.
Hozzátette, hogy Ursula von der Leyennel szemben valamilyen elmozdítási eljárást kellene kezdeményezni, mert az Európai Unió egy tagállamával szemben buzdított jogsértésre.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük