KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hszi Csin-ping: új lendületet adhat a világgazdaságnak az Egy övezet, egy út kezdeményezés

Új lendületet adhat a világgazdaságnak az Egy övezet, egy út kezdeményezés, amely nem csak közlekedési szempontból, de politikai, kereskedelmi és kulturális értelemben is jelentősen fokozza az összeköttetést a népek, országok között – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Pekingben, megnyitva az általa indított Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) csúcstalálkozóját.

Hangoztatta, hogy a 2013-ban kezdődött nagyszabású kezdeményezés körvonalai fontos konkrét beruházásokhoz vezettek, áruk, tőke, technológia és emberi erőforrások folyamát indították el.

Az új selyemútnak is nevezett – Egy övezet, egy út kínai összesítés szerint több mint 3000 együttműködési projekthez, egymilliárd dollárnyi közvetlen befektetéshez vezetett, és segítségével több mint 400 ezer munkahely jött létre.

Hszi beszédében kiemelte, hogy a kezdeményezés elmúlt tíz éve alatt arra törekedtek, hogy kiépítsenek egy többféle hálózatból álló globális összeköttetési hálózatot, amely fellendíti az áruk, a tőke, a technológiák és az emberi erőforrások áramlását az érintett országok között, új lendületet adva ezáltal az új selyemútnak.

A koronavírus-járvány időszakában a kezdeményezésre „életmentő útként” hivatkozott, amelyen keresztül Kína több mint 10 milliárd maszkot és 2,3 milliárd adag vakcinát juttatott el más országokba.

Beszéde végén a kínai elnök egy nyolcpontos javaslatot tett a kezdeményezés jövőjét illetően, melyek között szerepel egy többdimenziós hálózat kiépítése, a nyitott világgazdaság és a gyakorlati együttműködések támogatása, a környezettudatos fejlődés, a tudományos és technológiai innováció előmozdítása, továbbá az integritáson alapuló emberek közötti cserekapcsolatok támogatása és az együttműködés intézményi felépítésének megerősítése.

Hszi továbbá azt is elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatták, hogy a nagyszabású kezdeményezések elindításakor a mindenki számára előnyös együttműködés a biztos út a sikerhez.

„Ha mások fejlődését fenyegetésnek tekintjük, vagy a gazdaságilag kölcsönös függőséget kockázatnak tekintjük, az nem teszi jobbá a saját életünket, és nem gyorsítja fel a saját fejlődésünket”

– hangsúlyozta.

Ez is érdekelheti:  Irán tagadja, hogy részt vett volna a Trump elleni gyilkossági kísérletben

A konferenciára több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet képviselője érkezett Kínába, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A tanácskozás témái a digitális gazdaság, az infrastrukturális összeköttetések és a környezetkímélő gazdaság köré összpontosulnak.

Részt vesz a csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki érkezése után hangoztatta, hogy Oroszország összefogó szerepet tölthet be a keletről nyugatra tartó óriási infrastrukturális programban, de észak-dél irányban is. Ő is egyetértett Hszivel abban, hogy a kezdeményezés segíthet „jobban összekovácsolni a világot”.

Oroszország és Kína egyaránt egy egyenlőségen és kölcsönösen előnyös megoldásokon alapuló nemzetközi együttműködésben érdekelt, amely világszinten is hosszú távon fenntartható fejlődést eredményezhet – fogalmazott Putyin a megnyitón felszólalva. Hozzátette: az idevágó egyik ilyen projekt az Oroszországon keresztül az Északi-tengerhez vezető útvonal, amelynek kihasználására, illetve a fejlesztésében való részvételre biztatott minden országot.

Hszi Csin-ping és Putyin a találkozó helyszínén kétoldalú megbeszélést is folytatott. Ezen a kínai államfő egyebek között a Moszkva és Peking közti „kölcsönös bizalom növekedését” méltatta, Putyin pedig kulcsfontosságúnak nevezte a két ország együttműködését a jelenlegi „nehéz és bonyolult világhelyzetben”.

 

Kiemelt képen: Hszi Csi-ping kínai elnök a magyar delegációval tárgyal Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) csúcstalálkozóján 2023. október 17-én / Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük