KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hatalmas csapást mértek az ukrán infrastruktúrára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz hadsereg pénteken hatalmas csapássorozatot mért az ukrán katonai és energetikai infrastruktúrára, amelynek eredményeként csökkent Kijev képessége az új fegyverek és lőszerek előállítására – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyverek és drónok bevetésével végrehajtott csapássorozat Ukrajna energetikai létesítményeit, a hadiipari komplexumot, vasúti csomópontokat, arzenálokat és olyan telepítési területeket vett célba, ahol az ukrán hadsereg és külföldi zsoldosok tartózkodtak.

„A csapás következtében a fegyvereket, katonai felszereléseket és lőszereket gyártó és javító ipari vállalatok működésében jelentős zavarok léptek fel”

– állították a tisztviselők.

A támadások során a NATO-háttér által Kijevnek biztosított külföldi haditechnikai eszközök is megsemmisültek

– jegyezte meg a minisztérium. Hozzátették, hogy megzavarták az ukrán csapatoknak a frontvonalra történő szállítását, és azokra a régiókra is csapást mértek, ahol a az ukrán erők katonáit és a külföldi zsoldosokat a harcok után rehabilitálták.

„A nagyszabású csapás minden célját elérte” – hangsúlyozta a közlemény.

Súlyos károkat szenvedett a Dnyeper vízerőmű is, amely Ukrajna számára létfontosságú energiaforrás – közölte pénteken a létesítményt üzemeltető társaság vezetője.

A Kijev által ellenőrzött Zaporozsje városában található Dnepr HPP a maga nemében az egyik legnagyobb létesítmény a régióban. Két orosz rakéta közvetlen találatot kapott – állította az üzemeltető Ukrhydroenergo vezetője, Igor Sirota a Radio Szvoboda, az Egyesült Államok által finanszírozott RFE/RL egyik állomásának adott interjújában.

A Zaporozsjei terület 2022 őszén szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásról, bár a régió egyes részeit még mindig ukrán csapatok tartják ellenőrzésük alatt.

Az Ukrhydroenergo vezetője borús értékelést adott a Dnepr létesítmény helyzetéről, mondván, hogy „elveszíthetik az üzemet”. Hozzátette, hogy az erőmű második blokkját érte találat, és „a támasz is megsérült… Más szóval a Dnyepr HPP-2 kritikus állapotban van, a Dnyepr HPP-1 sem üzemel”.

Ez is érdekelheti:  A Peti-jelenség pozitív oldala - Köszönjük Peti!

Az Ukrhydroenergo jelenleg felméri a második egységben keletkezett kár mértékét, de egy tűzvész megnehezítette ezeket az erőfeszítéseket – tette hozzá Sirota. Jelenleg egyértelmű, hogy a teljes fő generátorcsarnokot és az elektromos berendezéseket helyre kell állítani – állította, bár szerinte nem áll fenn a gátszakadás veszélye.

Sirota arról is beszámolt, hogy a létesítményt ért orosz csapásokban senki sem vesztette életét, bár az ukrán főügyészség szerint volt egy áldozat.

A közösségi médiában terjedő videón látszik, hogy egy orosz rakétának tűnő eszköz nagy sebességgel halad az erőmű felé, majd egy hatalmas robbanás rázza meg a létesítményt.

A Szovjetunió kezdeti időszakában, a nagyarányú iparosítás időszakában épült Dnepr vízerőmű a maga nemében az egyik legnagyobb létesítmény a régióban, és Kijev számára kulcsfontosságú energiaforrás.

Pénteken ukrán tisztviselők közölték, hogy Moszkva több tucat rakétát és drónt indított az ország energetikai infrastruktúrája ellen az elmúlt hetek egyik legerősebb támadásában, ami széles körű áramkimaradásokat okozott. Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott.

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy Dnyepropetrovszk megyében és az oroszországi Donyecki terület Kijev által ellenőrzött területének egy részén több bányában megszűnt az áramszolgáltatás. Hozzátette, hogy több mint 1000 ember rekedt a föld alatt, de életük nincs veszélyben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Telegram/pgo_gov_ua

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük