KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hadianyag-raktárak és egy mikolajivi harcálláspont felszámolásáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán fegyveres erők újabb hadianyag-raktárainak megsemmisítéséről és egy mikolajivi harcálláspont felszámolásáról számolt be szerda délelőtti hadijelentésében az orosz katonai szóvivő.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az orosz haderő Hmelnyickij megyében nagypontosságú levegő-föld rakétákkal üzemanyag-raktárakat, a Donyeck megyében található Kamjanka községnél pedig Iszkander harcászati rakétával üzemanyag- és tüzérségi lőszerraktárt semmisített meg. Az elmúlt 24 óra alatt a tájékoztatás értelmében összesen 64 ukrán katonai objektumot pusztítottak el. Konasenkov közéjük sorolta az ukrán különleges műveleti erők Mikolajiv megyei főhadiszállását.

A tábornok szerint légiharcban lelőtték az ukrán légierő egy Szu-24-esét, a légvédelem pedig megsemmisített 10 drónt. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 124 repülőgépet és 77 helikoptert, 214 légvédelmi rakétarendszert, 321 pilóta nélküli légi járművet, 1752 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 184 rakéta-sorozatvetőt, 734 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1640 speciális katonai járművet veszítettek.

Konasenkov fotókat bemutatva azt állította, hogy ukrán „nacionalista” alakulatok fegyver-tranzitraktárként és szálláshelyként használtak egy zsinagógát Umany városban. Mint mondta, az erre vonatkozó bizonyítékot az umanyi hitközség egyik tagja szolgáltatta az orosz hadseregnek.

A tábornok szerint az egyik bemutatott kép március 21-én készült, és azt ábrázolta, hogy a zsinagógába „gyerekek” feliratú iskolabuszokkal külföldi zsoldosok érkeztek. Hozzátette, hogy a zsidó templom katonai célú felhasználásának célja a provokáció volt.
Emlékeztetett rá, hogy március 20-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kneszethez intézett videóüzenetében azzal vádolta meg Oroszországot, hogy célba vette a Cserkaszi megyében található Umanyt, hozzátéve, hogy „ez egy olyan hely, ahová évente izraeliek tízezrei zarándokolnak el”.

A Donyec-medencei hatóságok szerint ukrán belövések következtében két ember életét vesztette, négy pedig megsérült Donyeckben. A városra 20 Grad típusú rakétát lőttek ki. Eduard Baszurin, a helyi „népi milícia” parancsnokhelyettese közölte, hogy Uragan rakéta-sorozatvetővel és tüzérséggel vették tűz alá a donyecki Tyeksztyilsiki lakónegyedet, egy nyolcemeletes ház három szintjét lerombolva és egy iskolát megrongálva. A beszámoló szerint a légvédelem megsemmisített egy Luhanszkra kilőtt Tocska-U rakétát.

Ez is érdekelheti:  Egyre nő a feszültség Bosznia-Hercegovinában - Milorad Dodik miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán három újabb büntetőeljárást indított a donyecki és luhanszki „népköztársaságban” élő civil lakosság elleni ukrán tüzérségi támogatások ügyében, amelyek következtében tíz ember életét vesztette és 30 lakóépület megsemmisült.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos a parlamenti alsóház egy keddi rendezvényen bejelentette, hogy több mint négyszáz panasz érkezet hozzá az ukrajnai műveletekben részt vevő katonák hozzátartozóinak megfenyegetése miatt.

Kiemelt kép: Igor Konasenkov (fájlfotó)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük