KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Gyilkos alkalmazásról” ír a Die Welt, ami megváltoztatja a háború menetét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A legmodernebb digitális technikával rendelkezhetnek az ukránok, ami megkönnyítheti számukra az ellenséges orosz erők feltérképezését. Az egyik vezető német lap szerint emiatt Ukrajnában egy digitális hadsereg áll szemben egy analóg hadsereggel.

Az amerikai Palantir vállalat szoftverével megváltoztatja az ukrajnai háború menetét” – véli a Die Welt szerzője.

Pontosan miről is van szó?

A német fegyveres erők egyik informatikai zászlóaljának meg nem nevezett digitális szakértője felvázolta a lapnak, hogyan kell elképzelni a szoftvert működés közben. „Egy ukrán egység katonái guggolnak valahol egy árokban, mondjuk Herszon közelében, és egyikük kinyitja a hátizsákjából a laptopját, vagy inkább tabletjét, és megnyit egy programot. Megjelenik annak a területnek vagy csatatérnek a digitális modellje, ahol ő és a bajtársai tartózkodnak, nagyrészt műholdképek alapján, az áttekinthetőség kedvéért három vagy négy rétegre osztva, amelyek különböző információszinteket képviselnek.”

A történet innentől válik igazán érdekessé. „A képernyőn a katona látja az orosz tankok, csapatok vagy tüzérségi állások valószínűsíthető helyét – folytatja a szakértő –; de sok kis narancssárga rombusz is látható: ezek a Fekete-tengeren levő hajók, amelyek helyzetjelzője valójában ki van kapcsolva, és amelyek valószínűleg orosz hadihajók.”

Egy kattintással a katona hőképeket láthat az ellenséges tüzérségi tűzről, egy másik kattintással pedig borotvaéles fotót egy T–72-es harckocsiról a sűrűben. Aztán még két kattintás: az első a célkoordináták lekérdezéséhez, a második a löveg vagy a drón kiválasztásához, amellyel az állást, a hajót vagy a tankot támadni lehet.

A programot az elmondások alapján akár laikusok is képesek kezelni. Többek között olyan AI-algoritmusokat használ, amelyek az arcfelismerő szoftverekhez hasonlóan működnek, és képes felismerni a tankokat, függetlenül attól, hogy hó fedi-e őket vagy esetleg lombokkal vannak álcázva az erdő mélyén. Az eredményeket minden küldetés után kiértékelik, felviszik a hálózatba, és fejlesztik velük az előrejelző modelleket. Így tanul a mesterséges intelligencia.

Ez is érdekelheti:  Sokasodnak a kérdőjelek Magyar Péter gyulai segítője körül

Azt is megtudhatjuk, hogy míg húsz évvel ezelőtt egy egység szerencsés volt, ha naponta egy tucat célpontot észlelhetett, ez a szoftver lehetővé teszi felhasználójának, hogy naponta akár 250-300 célpontot is felfedezzen.

A „csodaszoftver” a MetaConstellation nevet viseli, és a denveri székhelyű Palantir Technologies szoftvercégtől származik, amely egy adatelemzésre szakosodott vállalat. Saját meghatározása szerint kizárólag a nyugati demokráciáknak és szövetségeseiknek nyújt segítséget, és legnagyobb ügyfelei közé tartoznak a hírszerző ügynökségek, hadseregek, valamint kormányzati szervek is. A Welt leszögezi, a Palantir programjai a világ legfejlettebbjei közé, programozói pedig a nemzetközi informatikai elithez tartoznak.

Courtney Bowman, a Palantir adatvédelmi és polgári szabadságjogokért felelős csoportjának vezetője nem kevesebbet állít, mint hogy Ukrajna példáján a világ tanúja lesz annak, hogyan vívják és nyerik meg a háborúkat az elkövetkező években.

A Maxar Technologies közreadott műholdfelvétele harcokban megrongálódott épületekről a kelet-ukrajnai donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

Az ukrajnai események Kínára és az Egyesült Államokra, a két technológiai szuperhatalomra is hatást fognak gyakorolni. A lap szerint a kínaiak számára nyilvánvalóvá vált, mennyire kiszámíthatatlan lenne Tajvan lerohanása. „Az ukrajnai háború egyik tanulsága: óvakodjunk az alsóbbrendűnek tűnő ellenféltől!” – írja a szerző.

A Palantir 55 éves vezetője, Alex Karp szerint a kifinomult algoritmikus hadviselési rendszerek ereje ma már olyan nagy, hogy felér egy taktikai nukleáris fegyverrel egy olyan ellenféllel szemben, mely csak hagyományos fegyverekkel rendelkezik. A közvélemény ugyanakkor hajlamos ezt alábecsülni. „Ellenfeleink már nem” – teszi hozzá Karp.

A büszkeség okát többek között az adja, hogy a Palantir rendszerei állítólag segítettek az amerikai hadseregnek Oszama bin Laden nyomára bukkanni.

A cég most Kijevben tart fenn irodát, de számos műveletet Londonból irányít. „Büszkék vagyunk arra, hogy olyan szoftvereket fejlesztünk, amelyek támogatják az ukrán kormányt, és hozzájárulnak az európai biztonsági erőfeszítésekhez” – magyarázza Jan Hiesserich, a Palantir európai stratégiai vezetője.

A Welt megjegyzi, a cég marketingben sem utolsó, hisz nemrég a brit védelmi minisztérium adott le újabb, 75 millió font értékű megrendelést részükre.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a Palantir régóta dolgozik az amerikai kormányzatnak olyan cégekkel együttműködésben, mint péládul a Satellogic nevű, földmegfigyelő műholdakra szakosodott vállalat. Mindebben segítséget nyújt a világ legnagyobb műholdas hálózata, a Starlink által biztosított széles sávú kapcsolat, amely mintegy 2500 műholdat tartalmaz alacsony Föld körüli pályán.

Ez is érdekelheti:  Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre - Orbán reagált
Alex Karp, a Palantir alapító vezérigazgatója (Forrás: Facebook)

Alex Karp vezérigazgató egy belsős levélben így fogalmazott: „Meggyőződésünk van, és oldalt választottunk. Akik a frontvonalakon és az arénában vannak, azok fogják megrajzolni a történelem ívét. A mi szoftverünk pedig részt vesz a harcban.

A kiemelt képen ukrán katonák járőröznek Kijev közelében (Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich)

Die Welt – hirado.hu

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük