KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gazprom: a NATO egyszer már “elvesztett” egy vízalatti drónt az Északi Áramlatnál

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség nagyon aktív volt az Északi Áramlat körüli vizeken, és egyszer még egy víz alatti fegyveres drónt is sikerült “elveszítenie” közvetlenül a vezeték alatt – közölte a Gazprom szóvivője.

“2015. november 6-án az Északi Áramlat gázvezeték tervezett vizuális ellenőrzése során fedezték fel a NATO “Seafox” nevű víz alatti aknamentesítőjét” – mondta Szergej Kuprijanov a Rosszija 24-nek hétfőn.

Az eszközt a tengerfenéken, 40 méteres mélységben, az Északi Áramlat csővezetékek között, szinte közvetlenül az egyik csővezeték alatt találtak – mondta Kuprijanov. Az incidens, amely akkoriban korlátozott médiavisszhangot kapott, rövid időre leállította a gázszállításokat, míg a drónt végül a svéd hadsereg begyűjtötte.

Akkor az Egyesült Államok vezette blokk azt állította, hogy az eszközt katonai gyakorlatok során “veszítette el” – állította a szóvivő. A német gyártmányú drón 1,4 kilogrammos formázott töltetű robbanófejet hordoz, amelyet a nyilvánosan elérhető adatok szerint elsüllyedt, fel nem robbant lőszerek és aknák megsemmisítésére szántak.

“Ez a NATO-gyakorlatok sajátja, amikor egy katonai célú robbanószerkezet egyenesen a mi vezetékünk alatt végzi” – zárta Kuprijanov.

A megjegyzések az Északi Áramlat vezetékrendszert ért nyilvánvaló szabotázstámadások után hangzottak el. Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékben szeptember 26-án hirtelen megszűnt a nyomás, miután a dániai Bornholm szigeténél erőteljes víz alatti robbanások sorozatát észlelték. A repedések hatalmas gázszivárgást okoztak a nyílt tengerbe, és működésképtelenné tették a csővezetékeket.

Ez is érdekelheti:  A németek közölték, hogy senki nem támogatja Macron ötletét - reagálta Kreml is

Míg Moszkva az incidens nemzetközi – saját részvételével történő – kivizsgálását szorgalmazta, más felek a jelek szerint vonakodnak egy ilyen vizsgálat lefolytatásától. Svédország például már kifejezetten kijelentette, hogy nem fogja megosztani Moszkvával a robbanás kivizsgálásának eredményeit.

“Svédországban az előzetes vizsgálataink bizalmasak, és ez természetesen ebben az esetben is érvényes” – mondta hétfőn újságíróknak Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban az “angolszászokat” – az orosz köznyelvben az amerikai-brit szövetségre használt kifejezéssel – vádolta azzal, hogy ők állnak a robbantások mögött, amelyeket Moszkva “nemzetközi terrorcselekménynek” minősített. Az orosz Biztonsági Tanács hétfői ülésén Putyin azt mondta, hogy “mindannyian jól tudjuk, ki ennek a bűncselekménynek a végső haszonélvezője”.

 

Kiemelt kép: illusztráció: Atlasz gyártmányú vízalatti drón

Orosz Hírek

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük