KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Forró lesz a görög tavasz – általános sztrájk május 5-én

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A görög válság hónapok óta lázban tartja Európát, mert az Unió fertőző betegségtől tart, ami akár az euró összeomlásához vezethet. A szociális rendszer durva leépítése miatt a 45 milliárd eurós készenléti segélycsomag sem nyugtatja meg a kedélyeket. A legnagyobb szakszervezetek általános sztrájkba kezdenek.

Görögország legnagyobb szakszervezete, a Görög Munkások Általános Szövetsége (GSEE) kedden, április 27-én május 5-ére általános sztrájkot hirdetett meg. A szakszervezetnek több mint egy millió tagja van és kijelentette, hogy „visszautasítja a neoliberális zsarolást, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap követeléseit, amelyek a munkások szociális és gazdasági jogainak a megnyirbálására irányulnak”. Éppúgy elveti a nyugdíjreformot is „amely a nyugdíjak reálértékét csökkentené, és a nyugdíjkorhatárt felemelné”.

A Görög Alkalmazottak Szövetsége (Adedy, kb. 375 000 tag), azonnal csatlakozott a mozgalomhoz. Ez utóbbi az év eleje óta már négy 24 órás sztrájkot szervezett az állami szektorban. Egy másik szakszervezet, a görög kommunista párthoz közeli Szakszervezeti Harc Frontja (PAME), amely több szektorban befolyásos, szintén csatlakozott a sztrájk-felhíváshoz. A görög sztrájkhírek tegnap megrengették az európai tőzsdéket, s hullámai még az USA-t is elérték.

Az eddig keménynek és eltökéltnek mutatkozó Európai Unió frontja az elszánt ellenállás láttán a bizonytalanság első jeleit mutatja. A politikusok ugyan még nem reagáltak, de bizonyos szakértői intézetek megértéssel kezelik a görög felháborodást. Daniel Gros a brüsszeli Politikai Tanulmányok Intézetének az igazgatója már elkerülhetetlennek tartja a görög adósság újratárgyalását. Szerinte Görögországnak 5 év fizetési haladékot kell adni, a kamatok megemelése nélkül.

A hasonló helyzetben lévő Magyarország most a választások után abban a kegyelmi pillanatban van, amikor a görögök árnyékában hasonló kedvezményeket kérhetne. Erre jó esélye is lenne, mert a kriminális kamatszivattyút üzemeltető nemzetközi pénzoligarchia magatartása ellenállás esetén mindig engedékeny, csak a birkákat szívják le a végső elvérzésig. A következő néhány hétben kiderül, hogy birkák vagyunk-e.

Vajta Dénes

Nemzeti InternetFigyelő

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

0 thoughts on “Forró lesz a görög tavasz – általános sztrájk május 5-én

 1. Kérdések Orbánhoz.
  Miért akarsz te kontroll nélkül, kényre-kedvre kormányozni?
  Miért nem vagy képes együttműködni más, nemzeti, nemzeti-radikális erővel? Miért csak a Likuddal? Hisz az izraeli.
  Miért szélsőségezel?
  Miért fasisztázol?
  Mit akarsz szolgálni egyáltalán?
  A magyar érdekeket, ahogy mondod, vagy a globális tőke érdekeit, ahogy azt is mondod?
  A kettő sajnos nem összeegyeztethető Viktor. Tudod?
  Miért vagy ilyen álszent, képmutató?
  Meg van a kétharmad Viktor? Szavazóid között milyen a magyarok és idegenek aránya Viktor. Dübörögtek az Izraelből érkezők gépei Ferihegy2-n, hogy minden zsidó itt legyen a szavazáson Viktor.
  Jóval túlléptétek a kampány finanszírozásra törvényben előírt keretet Viktor. Elment a pénz szavazat vásárlásra, Viktor?
  Szemét egy ember vagy te, Viktor. Nagyon szemét.
  Az egység amiről papolsz csak úgy jön létre, ha te is megteszel egy baráti lépést mások felé. Ha erre képtelen vagy, akkor magad maradsz.
  Akkor ez lesz az utolsó, nagyon keserves négy évetek. Vagy még annyi sem.

 2. Nekem ez az egész egy színjátéknak tűnik.
  Mintha zsarolni próbálnák az európaiakat.
  Sok helyen megerősödtek a Jobbikhoz hasonló pártok.
  A Jobbik képviselőinek EU parlamenti tevékenysége is gondot jelenthet a birodalomépítőknek. Az ilyesmi futótűzként terjed, mert az igazság mindenkit megérint.
  Már majdnem kész a birodalom, de még hiányzik a hadsereg.
  Szerintem megvannak az embereik a görög vezetésben és a hálózatok is kavarják.
  Lehet az a cél, hogy bebizonyítsák, hogy nincs más út és nem tud senki kiszállni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük