Fontos! A lejárt autóhitelek után is jár az elcsalt összeg visszafizetése, de… (Frissítve)


Kérjük ossza meg a tartalmat! Csak egy kattintás!

Dr. Bihari Krisztina M1

Az autósok esetében is jár a kompenzáció a visszafizetendő árfolyamrésből és egyoldalú kamatemelésből származó pénzből – hívja fel az autósok figyelmét a Nemzeti Civil Kontroll honlapján Dr. Bihari Krisztina jogász.

Ez akkor is jár, ha már lejárt szerződésről van szó. Csakhogy nagyon rövid az idő, 2015 március 01-31-e között kell jeleznie a lízinget igénybe vevőnek, hogy a lízingelő bank vele is számoljon el. Szóval az idő nagyon rövid, és egyáltalán nem biztos – hiszen a bankoknak ez nem érdekük -, hogy a bank értesíteni fogja erről a már lezárt szerződéssel rendelkező volt ügyfeleit.

A szakember emlékeztetett arra is, nem attól deviza alapú egy szerződés, hogy az autókereskedő annak idején beikszelte a CHF betűjelet, de attól sem, hogy a „deviza alapú szerződésnek” hívják. Attól deviza alapú egy jogügylet – jelentette ki -, hogy a forintkölcsönnél kedvezőbb a kamat, amelyet egyébként jelzálogalapú hitelek esetében 2014 novemberében 4,5 százalékban határozott meg a jogszabály.

A visszafizetési igény lebonyolításának állítólag van illetéke (bár nem igazán értjük, miért, hiszen itt lényegében csalás áldozatai lettek a gépjárművásárlók), melynek befizetési módjáról a bankot kell megkérdezni.

NIF információ:

A pontosság érdekében felhívtuk a Merkantil Bank információs vonalát, melynek végén egy kedves ügyintéző hölgy arról tájékoztatott minket, hogy a 2004. május 1. után magánszemélyként kötött gépjármű finanszírozási hitelek esetében a Merkantil Bank a vonatkozó törvényeknek megfelelően jár el, vagyis a lejárt szerződéssel rendelkező korábbi ügyfeleket 2015. április 30-ig levélben értesítik az elszámolásról.

Hogy a többi bank hogyan jár el, nem tudhatjuk, de reméljük hasonlóan, mint a Merkantil.

A Merkantil Bankot nem reklám miatt neveztük meg, hanem azért, mert a gépjármű finanszírozási hitelek legtöbbjét ez a bank nyújtotta.

A Nemzeti Civil Kontroll nyomán NIF

Facebook hozzászólások

29 hozzászólás a(z) “Fontos! A lejárt autóhitelek után is jár az elcsalt összeg visszafizetése, de… (Frissítve)” bejegyzéshez

 1. Senki ne hagyja magát, és ha a bankok packáznak, azonnal a békéltető testülethez kell benyújtani a panaszt. A nyomtatvány kérhető a banktól, letölthető az internetről (ez a biztos), személyesen kimerítő tanácsot kaphat bárki az országosan működő testülettől és ingyenes!!! Ne rettenjen meg attól sem senki, hogy próbálkoznak a bankocskák, hogy nem fogadják el a határozatot, mert kötelező az idegeneknek is betartani a magyar törvényt!!!!

 2. Aki 2006 -ban, vagy utána vásárolt két éves futamidöre gépjárművet az mire számíthat? Mert az 5 év eltelt?

 3. Én is megkérdeztem a K&H Bankot telefonon, hogy 2010-ben én is vég törlesztettem,mit kell tennem? Megkérdezte a személyi adataim, és közölte, látta a gépbe, hogy mikor vettem igénybe a hitelt és mikor járt le a törlesztésem. Közölte hogy majd értesítenek nem kell semmit sem tennem!

  • Engem ma hívtak a [email protected]ól és elmondta az ügyintéző, hogy elég kevés az időm az elszámolás kérésére. Mindjárt adott is időpontot hétfőre és elmondta,hogy pontosan milyen dokumentumok legyenek nálam az ügyintézéshez. Nagyon szimpatikus ez a hozzáállás, kíváncsi vagyok a hétfői egyeztetésre 🙂

 4. Most kérdeztem meg a CIB Bankot: ők is automatikus értesítést ígértek azoknak,akik 2006 májust követően vették fel a hitelt és a lejárata 2009 utáni.

  • Szeretném kérdezni, hogy kell-e kérni külön az elszámolást, és ha igen akkor milyen igénylőlapot kell hozzá kitölteni? Én nem találok a honlapjukon hozzá semmilyen nyomtatványt. Az Erste leasing Autófinanszírozási zrt-nél sem. Köszönöm a segítséget.

 5. Én csak annyit akarok megkérdezni,miért pont ez a dátum lett meghatározva?Mi két nappal hamarabb kötöttük és így nem kapunk vissza semmit.Miért nem tárgyévet vettek?Ez egy kiszúrás az emberekkel!!!!Tudom,hogy sok ember járt így,de ez nagyon rosszul esik,mert a kocsit májusban kaptuk meg!!!!

  • Lehet méltányossági kérelmet benyújtani az időpont vonatkozásában?
   Az idős rokonom 2004 április 28.-án vásárolta az autót 5 évre,Neki is volt plusz kifizetése az árfolyam különbözet és kamat miatt.A csekkjei megvannak. A havi gyógyszerük több tízezer Ft.Hova nyújtson be kérelmet?

 6. Nekem 2008.10 hó-2014.10 ig volt a hitelem a Santander banknál…de senki nem értesített, nekem kell kérni a banktól, hogy fizessen vissza?

  • Mást sem értesítettek. Egy telefont megér, de jobb személyesen bemenni,megkérdezni, és a mobillal felvenni az elhangzottakat!!!

  • Most hívtam őket, hogy melyik igénylőlapot kell elküldenem nekik. Az ügyintéző tájékoztatott hogy nem kell igény bejelentőt kitöltenem lezárt gépjármű hitel esetén, az elszámolással kapcsolatos levelet Április 30-ig kell megkapnom. Abban bankszámla nyilatkozat és minden a kifizetéshez szükséges dokumentum benne lesz. Várok. Kiváncsi leszek.

 7. És akinek elvették a gépjármút annak is jár az elszámolás

  • Ha nem vágták volna át az egyre magasabb törlesztőrészlettel, talán nem is kellett volna elvenni a kocsit. Feltétlenül menjen be a bankhoz és kérdezze meg. Írást semmiről nem adnak, de rögzítse a beszélgetést, jó lesz az még bizonyítéknak!

  • Igen jár. Írásban kell kérni a követelés kezelőtől. Nyomtatvány letölthető.

  • Budapestbank.hu..ról

   2. Kiket érint a törvény?

   Az elszámolási törvény nem vonatkozik minden adósra.

   Azokat a magánszemélyeket érinti, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek és 2009. július 26. napját követően is rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forintalapú vagy deviza jelzálog, autó vagy személyi hitellel, illetve pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződéssel.

   Vonatkozik továbbá

   a 2009. július 26. napja előtt visszafizetett hitelügyletből eredő, de el nem évült követelésekre,
   elhalálozás esetén az örökösökre

 8. Budapest Bank – kisokos
  Kiket érint a törvény: Azokat a magánszemélyeket érinti, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek és 2009. július 26. napját követően is rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forintalapú vagy deviza jelzálog, autó vagy személyi hitellel, illetve pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződéssel.

 9. Sosem értettem: ha valami csalás magánszemély esetében, akkor miért nem csalás cég esetében. Azaz miért csak a magánszemélyek autó és egyéb hiteleire vonatkozik a rendelet, a cégekre miért nem?

 10. Nem korrekt! Én 2003. 06.13.-án vettem egy Seat Ibizát 7 év futamidővel, 2.8 millió hitel kellett még hozzá. De 2008-tól duplájára nőtt a hitelem ezért,hogy továbbra is megtarthassam az autót amit már 5 éve fizettem a bank felajánlotta ,hogy 10 év -re kitolhatja a futamidőt szerződésmódosítási díj (50.000 Ft ) ellenében. Tudtam,hogy a végére kicsivel többet fizetek majd ,de nem érdekelt ,hísz megvoltam nyugodva ,hogy minden gond nélkül tudok majd továbbra is törleszteni. Csak, hogy a CHF egyre emelkedett így a törlesztőm ismét a duplája lett. Többször kértem a K&H Bankot, hogy találjunk ki valami megoldást , de azt válaszolták, hogy ha nem tudom fizetni adjam vissza! Na ennek mindenki tudja ,hogy mi lett volna a következménye! Áron alul értékesítik a különbözettel meg ugyan úgy tartozol tovább a banknak! Hát kösz nem! Végig csináltam!!! 2013. 07.13.-án feladtam az utolsó részletet! A 2.8 milliós hitelre 6,5 milliót fizettem vissza! És most nem kapok vissza 1 Fillért sem, mert 5 és fél hónappal előbb vettem autót! 🙁

 11. Én Az autóra vettem föl 900ezer Ft-ot szabad felhasználású hitelt. Tehát nem autót vásároltam. Közel 2milliót fizettem vissza a 900ezerért. Tudja valaki nekem is jár-e vissza? Vagy csak aki autót vásárolt.

 12. kedves éva mi is a banif plus tól várjuk a levelet anyit mondtak mikor felhivtam őket majd április végéig kűldenek levelet de ugy látom eszt be is tartsák pontosan mer még semi

 13. Nekem a Merkantil banknál van autóhitelem.1 éve ügyvédhez fordultam,mert a tartozásom annak ellenére,hogy becsületesen fizettem(a kamatkülönbözetet is)egyre több lett.Az opciós jogot is 7 év után vették le az ügyvédem megkeresésére,amit törvény szerint már 5 év után automatikusan meg kellett volna tennie a banknak.Elszámolást kértem,de 1 év alatt normális elszámolást nem sikerült összehozniuk.Fenyegető leveleket viszont kaptam,mivel az elszámolás alapján gondolkodtam az esetleges egy összegben való törlesztésről,ezért nem fizettem havi törlesztőt.A levelekben számomra értelmezhetetlen tételek is szerepeltek(szerződésmódosítási díj,végrehajtási díj,egyéb költség). Legutóbb egy ügyintézőjük telefonszáma is szerepelt a levélen,azzal az indokkal,hogy hívjam fel.Ezt megtettem,de meg is bántam.A hölgy erőszakos volt,és meg sem hallgatta a mondandóm.Csak azt hajtogatta,hogy a hitelt felvettem,és vissza kell fizetnem.Ha ez nem menne egy összegben,akkor egy kedvező hitelkonstrukciót tud ajánlani.Én elmondtam neki,hogy a banki elszámolás összegét nem látom a papíron,valamint a futamidő elején keletkezett árfolyam nyereségemet sem.Törvénytelenül nem vonták le a keletkezés időpontjában az aktuális árfolyamon számolva a tőketartozásomból,hanem azt közölték,hogy majd a futamidő végén kerül elszámolásra.Tehát a pénzem több mint 6 éve kamatmentesen használják,mi több én fizetek a saját pénzem után kamatot,és kamatkülönbözetet.Mondtam,hogy ezek után honnan tudjam mennyivel tartozom,ha tartozom még ,akkor mi alapján vegyek fel hitelt,és fizessek.A hölgy ezen feldühödött,és összevitatkoztunk.Ennek következményeként letette a telefont,és a visszahívásaimra már nem volt hajlandó felvenni azt.Megkerestem a bank központi számát,amin egy kedves,segítőkész hölgy jelentkezett.Felvázoltam neki a történteket,és mondta,hogy az általam közölt telefonszámon beszélgetés nem került rögzítésre.Ezek után elgondolkodtató,hogy a banki elszámolás előtt miért is akarnak egy hitelt a nyakamba varrni,egy mondvacsinált elszámolás alapján, és ezt egy olyan telefonvonalon,amin rögzített beszélgetés sem történik,ami esetlegesen a hitelfelvevő érdekeit szolgálná.

Várjuk véleményét itt! (a hozzászólások moderáció után jelennek meg)

%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Ezeket olvasta már?
Krizáék őszödi beszéde: nem lesz telepfelszámolás, de ezt a választások előtt nem lehetett elmondani
Közeledik a Székely Szabadság Napja
Gaudira súlyosabb büntetést kér az ügyészség, mint Gergényiékre
Close