KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fizetnek a svéd rendőrök, mert védték magukat a rájuk támadó migránssal szemben

Öt rendőrnek több mint ezer eurót kell fizetnie egy szíriai migránsnak, akit azért ítéltek el, mert súlyosan megsebesítette egyiküket egy zavargás során Svédországban. Az érintett rendőrök megdöbbenve állnak az ügy előtt.

A rendőröknek összesen 12 650 svéd koronát (1122 euró) kell kifizetniük saját zsebükből a 45 éves elítélt szír férfinak, akit a zavargások során elkövetetett tettei miatt két év hét hónap börtönbüntetésre ítéltek. A rendőrök megdöbbenve állnak az ügy előtt, írja a RMX News hírportál.

Úgy érzem, mintha valami szörnyen elromlott volna az itteni jogrendszerben. Ott voltunk a zavargások során, csak tettük a dolgunkat, majd egyes rendőröket arra kényszerítenek, hogy a saját zsebükből fizessenek olyan embereknek, akik valójában a halálukat akarták

– fogalmazott Aleksandar Jeremic a Dagens Nyheter svéd lapnak. Ő az egyik résztvevője a Botkyrka helyi rendőrségi körzetet érintő polgári pernek, és most egyike annak az öt rendőrnek, akiket arra köteleztek, hogy fizessék meg a perköltéséget a szír migránsnak, aki rájuk támadt.

Az ügy hátterében a 2022-es örebrói Korán-zavargások állnak. Mint ismert, Svédországban 2022-ben és tavaly is zavargások törtek ki, miután mások mellett Rasmusen Paluden aktivista Koránokat gyújtott fel így tiltakozva a mértéktelen bevándorlás és az iszlamizáció ellen, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Örebróban több napig tartó tüntetések kezdődtek 2022 húsvétján, amelyek során migránsok rendőrökre is rátámadtak, több rendőrt olyan súlyosan megsebesítettek a kődobáló randalírozók, hogy sürgősségi ellátásra szorultak. Köztük volt Johan Westberg, aki súlyos agyrázkódással és olyan kézsérülésekkel került kórházba, amelyek gyógyulása várhatóan évekig tart.

Westberg egyike azoknak a rendőröknek, akik kártérítést követeltek, miután a 45 éves szíriait „a rendőrség működése elleni súlyos szabotázscselekmény” miatt börtönbüntetésre ítélték.

Ez is érdekelheti:  Ez az ember kíváncsi arra, mikor lövik le Orbán Viktort

A büntetőügyet és a polgári ügyet két külön ügyként kezelték. A szíriait több mint öt év börtönbüntetésre ítélték, amelyet később a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezett, és két évre és hét hónapra csökkentett. A Legfelsőbb Bíróság döntése azonban a rendőrök polgári ügyét is megsemmisítette. Az ottani bírák azzal érveltek, hogy a rendőrök nem jogosultak kártérítésre a „rendőrségi műveletek elleni súlyos szabotázs” esetében, mivel az állam elleni bűncselekménynek minősül, nem pedig az egyes rendőrök ellen.

E megállapítás alapján a tiszteknek nem volt reményük arra, hogy megnyerjék az ügyüket, ezért Westberg és az ügyben érintett többi rendőr visszavonta kártérítési igényét. Az eljárási törvénykönyv szerint azonban ha valaki visszavonja polgári perét, azt úgy tekintik, hogy elvesztette az ügyet, és ki kell fizetnie a másik fél perköltségét.

Ez történt ebben az ügyben, aminek következtében a súlyosan sérült rendőrök kénytelenek fizetni az őket megtámadó szíriainak.

Az ügyben eljáró bíró a megdöbbentő esettel kapcsolatban azonban csupán annyit mondott: „Megértem, ha a rendőrség szemszögéből ez sértőnek tűnik. De nem történt hiba, a szabályok olyanok, amilyenek.”

A rendőrök ügyvédje azt közölte, hogy fellebezni fognak.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Autók égnek egy malmöi zavargást követően a kora reggeli órákban 2023. szeptember 4-én (Fotó: TT / AFP / Sweden OUT / Johan Nilsson)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Fizetnek a svéd rendőrök, mert védték magukat a rájuk támadó migránssal szemben

  1. Valóban aggódhatunk Európa békéje miatt, de szerintem ezt nem az „orosz agresszió” fenyegeti, hanem a muszlim migránsok. Az oroszoknak az felelne meg, ha békésen üzletelne az EU-val, adná az olcsó energiát és nyersanyagot, cserébe a minőségi iparcikkekért. Persze ez az USA érdekeit sértené, éppen ezért provokálta ki a háborút Ukrajna heccelésével (Majdan) majd támogatásával. (Erre mondják, hogy akinek ilyen barátja van, annak nincs is szüksége ellenségre.) Ajjaj, nem irigylem a gyerekeimet! Ha az őslakos fehérek továbbra is egy gyereket szülnek, és a betelepült muszlimok 4-6-ot, 40 év múlva többségbe kerülnek, annak minden következményével. Addig ez csak „kis színes hír”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük