KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Financial Times: Magyarország blokkolta az EU-ban a befagyasztott orosz vagyon nyereségének átadását az ukránoknak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarország blokkolta azt a jogszabályt, amely lehetővé tenné, hogy az EU átadja Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget – írta szombaton a Russia Today a Financial Timesban megjelent cikkre hivatkozva.

A Nyugat az ukrajnai konfliktus kiéleződésekor mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz állami vagyont fagyasztott be, közel 280 milliárd dollárt zárolva az EU-ban. Míg a tömb jogi aggályok miatt leállt a vagyon azonnali elkobzásával, a hét elején jóváhagyta, hogy az eszközökből származó kamatokat katonai segítségnyújtásra használják fel Kijevnek. A becslések szerint az éves bevétel mintegy 3 milliárd dollárra tehető.

Az Financial Times (FT) öt, az uniós nagykövetek belső megbeszéléseit ismerő forrása szerint azonban Magyarország küldötte ellenezte, hogy az orosz kamatbevételek felhasználásával gyorsított kifizetéseket teljesítsenek Ukrajnának.

„Egyelőre mindent blokkolnak, ami az Ukrajnának nyújtott katonai támogatással kapcsolatos” – mondta az egyik forrás, hozzátéve, hogy a helyzet legkorábban a jövő hónapban esedékes európai parlamenti választásokig biztosan nem változik.

Magyarország megnyugtatására az EU állítólag olyan alkut javasolt, amelynek értelmében a blokk pénzeszközeiből az EU részesedését nem használnák fel fegyverek vásárlására Ukrajna számára. Az FT szerint ez korlátozott sikerrel járt, mivel Budapest beleegyezett, hogy nem vétózza meg a bevételek Ukrajnának történő átutalását. A döntés végrehajtását azonban hátráltatja, hogy nem támogatja a szükséges jogszabályokat – áll a cikkben.

Az kiadvány szerint Magyarország önmagában nem ellenzi az orosz pénzek Ukrajnába küldését, de aggályai vannak a kifizetések automatikussá tételével kapcsolatban.

Közben Moszkva elítélte a döntést, hogy a vagyonából származó nyereséget Ukrajnának utalják át, mint kirívó és illegális „kisajátítást”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „potenciálisan veszélyesnek” nevezte a lépést, és figyelmeztetett a lehetséges következményekre, beleértve a pereket is.

Magyarország következetesen bírálta a Nyugat ukrajnai konfliktushoz való hozzáállását, különösen a Kijevnek történő fegyverszállításokat. Budapesti tisztviselők többször is tűzszünetre szólítottak fel, és ragaszkodtak ahhoz, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók nem tudták aláásni az ország gazdaságát, és azok bumerángként ütöttek vissza a blokkra.

Ez is érdekelheti:  Szlovákia támogatni fogja Mark Rutte jelöltségét a NATO főtitkári posztjára

Tavaly év végén Magyarország több hétig késleltette az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós (54 milliárd dollár) uniós segélycsomagot, de végül nyugati nyomásra meghátrált.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: EU parlament épülete / Twitter

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük