KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fico emlékeztette Macront, hogy Ukrajna nem tagja a NATO-nak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a NATO-nak nincs oka csapatokat küldeni Ukrajnába, mivel az ország nem tagja a szervezetnek.

Fico kijelentése azután hangzott el, hogy Emmanuel Macron francia elnök a hét elején interjút adott az Economistnak, amelyben ismét nem zárta ki katonák esetleges ukrajnai bevetését. Az Egyesült Államok vezette blokk csapatainak Ukrajnába vezénylése akkor merülne fel, „ha az oroszok áttörnének a frontvonalakon”, és ha Kijev segítséget kérne az Egyesült Államok vezette katonai szövetségtől – mondta Macron.

Fico csütörtökön a szlovák parlamentben azt hangsúlyozta, hogy a Macronéhoz hasonló kijelentések közelebb viszik a világot a harmadik világháborúhoz.

„Ukrajna nem NATO-tagállam”

– emlékeztette Fico a francia elnököt.

Macron nem az egész blokk nevében beszél, és az esetleges ukrajnai csapatok telepítéséről szóló szavai „egyedül csak Franciaországra vonatkoznak”

– tette hozzá a szlovák kormányfő.

„Szlovákiának semmi köze az ukrajnai háborúhoz, és hadd küldjek világos üzenetet egész Szlovákiának: bárki is kérdezzen minket, egyetlen szlovák katona sem teszi be a lábát a szlovák-ukrán határon túlra”

– szögezte le Fico.

David Cameron brit külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy ha egy NATO-tagállam csapatokat vezényelne Ukrajnába, az „veszélyes eszkaláció” lenne. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megismételte a szlovák miniszterelnök szavait, és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés a harmadik világháborúhoz vezethet.

Amióta Fico 2023 októberében – az EU és NATO tag – Szlovákia miniszterelnöke, azóta megváltoztatta az előző pozsonyi kormány Ukrajnának fegyvereket szállító politikáját, és ragaszkodik a diplomáciai megoldáshoz a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezelésében.

Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne küldjön csapatokat Ukrajnába. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő pénteken a Telegramon azt írta, hogy „semmi sem marad” a NATO-erőkből, ha azokat a frontvonalra küldik.

Ez is érdekelheti:  „Fogd rá a nyuszira”… az „Új Világ” magyarországi margójára

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Emmanuel Macron francia elnök fogadja Robert Ficó szlovák miniszterelnököt a párizsi Elysee elnöki palotában © AFP / Ludovic Marin

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük