KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Feltehetően vegyi eszközt vetettek be az ukránok Orlovka körzetében (videóval)

Mérgező anyagot, feltehetően klórpikrint használtak Gorlovka körzetében az ukránok  – számol be az Oroszok az Igazság Oldalán Telegram csatornája.

A klórpikrin (CP) egy fakó, sötét színű, olajos folyadék, amelynek nagyon csípős, irritáló burgonyaszaga van, és még télen is jól párolog. Gőzei 5,7-szer nehezebbek a levegőnél. Vízben rosszul oldódik, szerves oldószerekben, éghető és kenőanyagokban jól oldódik. Jól adszorbeálódik az aktív szén által.

A klórpikrin hatása az emberi szervezetre: A légzőszerveken keresztül jut be. Irritáló, erős könnyező hatású. A könnyezés 2 mg/m3 koncentrációnál néhány másodperc alatt kezdődik. Gőzeinek elviselhetetlen koncentrációja 80 mg/m3. Nagy koncentrációban a CP fullasztó hatású, a foszgénhez hasonlóan toxikus tüdőödémát okoz. A CP gőzök 0,8 g/m3 koncentrációja 30 perces expozíció esetén halálos, 8,0 g/m3 koncentrációja pedig 3 perces expozíció esetén. Cseppfolyós állapotban a CP enyhe bőrelváltozásokat okoz.

A klórpikrin károsodásának jelei: látens periódus hiánya (a szem és a légzőszervek nyálkahártyájának erős irritációjának gyors kialakulása); metsző, égő és fájdalmas szem, könnyezés, torokfájás, köhögés, hányás; bőrrel való érintkezés esetén bőrgyulladás.

Védelem: Az általános katonai gázálarc, a GP5 és GP7 típusú polgári gázálarcok, valamint az A jelű dobozos ipari gázálarc (BKF) megbízhatóan véd a klórpikrin gőzök ellen.

A klórpikrin a hadseregben könnyen hozzáférhető, mivel a szovjet idők óta a katonai egységekben gyakran használják a gázálarcok műszaki ellenőrzése, az ún. füstölés során. Nagyon kellemetlen anyag, személyesen tesztelve.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF) Kiemelt kép: illusztráció / TEK IMAGE / Gettyimages

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük