KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Feloszlatta az ukrán rendőrség a brutális kényszersorozások elleni tüntetést Kárpátalján

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Több kárpátaljai településen is tüntetést tartottak hétfőn a helyiek a kényszersorozások ellen. Beregrákoson és Beregváron nők és idősek zárták le a Kijev-Csap főútvonalat, így tiltakozva az egyre durvuló sorozás ellen.

Kárpátalján az elmúlt időszakban megsokasodtak az elhurcolások:

sok 18 és 60 év közötti hadkötelest megvertek és mikrobuszba tuszkoltak a hadkiegészítők, a kegyetlenségekről számos felvétel is készült.

Ukrajnában a hadiállapot idején tilos tüntetéseket és tömegrendezvényeket tartani, így a megmozdulásokat a rendőrség feloszlatta.

Mint ismert Ukrajnában nincs elég katona, ezért az utcákról rabolják el a civil férfiakat. Kárpátalján pedig egyre több katonai ellenőrzőpontot állítottak fel.

Az M1 Híradóban bemutatott felvételeket a nyugat-ukrajnai Lembergben rögzítette egy térfigyelő kamera. Egy ismert – az ukrán hadsereg számára egyébként segélyt gyűjtő – civil aktivistát hurcolnak el otthona elől a hadkiegészítő emberei, akik különös kegyetlenséggel tuszkolják be a férfit a buszba.

Az incidens országos visszhangot keltett, hiszen

Kiril Taran, mozgássérült lévén, nem szolgálhatna a seregben, mégis elrabolták, majd alkalmasnak minősítették.

Kárpátalján is egyre elkeserítőbb a helyzet, hiszen a magyarok által is lakott települések között egyre több katonai ellenőrzőpontot állítottak fel. A fegyveresek minden autót megállítanak, és ha hadkötelest találnak, akkor magukkal viszik.

Bár az erőszakos mozgósítás miatt egyre nagyobb a felháborodás Ukrajnában, az egységes televíziós műsorfolyamban továbbra is megpróbálják népszerűsíteni azt.

„Tetszik nekem, ahogy a férfiakat elhurcolják. Csak hadd pakolják őket. Minél gyorsabban ide kerülnek, rájönnek, hogy nem maradnak ki a harcból”

– mondja ez a kiképző.

Közben az ukrán parlament áprilisra ígéri, hogy második olvasatban elfogadja az új mozgósítási törvényt, amely számos állampolgári jogtól fosztaná meg a katonai szolgálatot megtagadókat: bevonnák a jogosítványt, letiltanák a bankkártyát és szinte semmit sem lehetne katonakönyv nélkül intézni. Ráadásul egyes ukrán kormánypárti képviselők szerint csak a diktatúra segíthet a háború megnyerésében.

Ez is érdekelheti:  Levadászlak titeket! – baloldali aktivista fenyegette meg a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

„Úgy gondolom, hogy az országnak és az embereknek a diktatúra egészen biztosan mindig mínuszt jelent. Azonban a háború megnyeréséhez és az ellenség legyőzéséhez ez biztos eszközt lehet” – mondta a Zelenszkij-párti honatya.

Bár az ukrán törvények tiltják, elemzők mégis ki merik már jelenteni:

Ukrajnában akár félmilliós is lehet a hadsereg vesztesége, amely az egyre bővülő katonatemetőkből is nyilvánvalóvá válik.

Az erősödő mozgósítás miatt pedig olyan sokan próbálnak külföldre szökni, amennyien korábban soha.

hirado, M1

Kiemelt kép: Hirado.hu grafika

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük