KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Félő, hogy újra el kell altatni az Illatos úti gazdátlan kutyákat Karácsony szerencsétlenkedése miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Őszi kampányában még állatvédelmi chartát és állatvédelmi ombudsmant ígért Karácsony Gergely, aranyos kutyussal pózolva. Most viszont fennáll a veszélye annak, hogy újra el kell altatni a gazdátlan kutyákat az Illatos úti ebrendészeti telepen, miután nem elég, hogy felmondták a támogatói szerződést, de a már eddig összegyűlt adományt se fogadják el a kutyák számára. Mi indokolhatja, hogy visszautasítsák a védtelen állatoknak nyújtott segítséget?

Meglehetősen aggályos, ami az Illatos úti telep fenntartásáért is felelős Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) új vezetése alatt történik. Olyan döntések születtek a közelmúltban, ami miatt veszélybe került sok év munkája. Valamikor arról volt hírhedt az Illatos úti ebrendészeti telep, hogy évente ötezer kutyát küld a másvilágra. Állatvédők, alapítványok és egy lelkes állatorvos segítségével sikerült elérni, hogy az elmúlt másfél évtizedben alig fordult elő egészséges kutya altatása, a befogadott állatokat sikerült örökbe adni.

Fotó: Dódity Gabriella

Kirúgták a legfőbb támogatót

A rendészeti igazgatóság felmondta az együttműködési szerződést a telep fő támogatójával, a Doktorok az Állatokért Alapítvánnyal (DOKTA).

„Ezt nem is indokolták„ – tudta meg a Ripost Dódity Gabriellától, az alapítvány kuratóriumi tagjától. Az alapítvány 2013 óta segít abban, hogy a telepre bekerülő kutyák a lehető legjobb ellátást kaphassák és ehhez orvosi eszközöket, műszereket adományoztak, másrészt segítettek abban is, hogy a gazdátlan ebek mihamarabb otthonra találjanak.

„A DOKTA ennek érdekében rengeteget dolgozott. De szerződést bontottak a telepre önkéntesen kijáró, a kutyák rehabilitációjával foglalkozó kiképzőkkel is” – tette hozzá Gabriella.

Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes pózolnak az Illatos úti telep egyik lakójával (Fotó: Facebook)

A már összegyűjtött 4 millió forint se kell

Azon pedig még inkább megdöbbentek az alapítvány tagjai, hogy az általuk már összegyűjtött és felajánlott 4 millió forintos adományt sem fogadták el. A FÖRI új vezetése szerint a szerződésbontást követően „ez nem lenne etikus.”

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Utoljára '88-ban a kommunisták akartak így elhallgattatni!

„Ez célzott összeg, amiből 3 millió forintot csak az Illatos útra költhetünk el, vagyis ha nem fogadják el, akkor vissza kell adni ezt a pénzt. Ezzel pedig az ott gondozott kutyákat rövidítik meg, az nem etikátlan?” – kérdezi felháborodva Dódity Gabriella. „Az ott élő állatok miatt fáj ez. Tavaly ősszel a főpolgármester még kutyákkal pózolt, most pedig megvonják a kiszolgáltatott állatoktól a támogatást? Hogy jön ez a két dolog össze?”

Fotó: MTI

Lefokozták a vezető állatorvost, a telep korábbi vezetőjét indoklás nélkül elküldték

„Sajnálom, mert nekem szívügyem az állatvédelem„ – mondta a Ripost-nak Hunya Éva, a telep korábbi vezetője.

”Nagyon sok tervünk volt: szakmai, módszertani otthonná szerettük volna fejleszteni a telepet. Jó úton jártunk, és a DOKTA is nagy segítségünkre volt, ahogyan a többi civil szervezet is. Ezek a szervezetek olyan plusz forrásokat vonnak be, amire a fővárosnak nincs lehetősége, emellett nagyon komoly lobbitevékenységet tudnak folytatni.”

Dr. Kozma Tamás vezető állatorvosnak is nagyon sokat köszönhet a telep és a kutyák, neki nagy szerepe van abban, hogy megszűnt az altatás és a kutyák jobb körülmények közé kerültek. Ennek ellenére már nem ő a vezető állatorvos.

Fotó: Dódity Gabriella

Az állatvédők sem értik, mi folyik itt

Tornóczky Anita által vezetett Állatvédőrség is segíti az Illatos úti ebrendészeti telep munkáját, ők sem értik, miért rúgta ki a DOKTÁ-t az új vezetés.

”Nem tudom, idén mekkora összegből gazdálkodhat majd az Illatos úti telep, de az a tapasztalatunk, hogy a civil szervezetek által összegyűjtött pénzekre mindig szükség van. Az új vezetés döntése nem racionális, így az állatok esnek el forrásoktól. Ez a döntés láthatóan nem veszi számításba a kutyákat„ – osztotta meg véleményét a Ripost-tal Tornóczky Anita.

Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület vezetője ennél is keményebben fogalmaz: szerinte ez az út, amelyre most rálépett a telep új vezetése, oda vezet, hogy a kutyákat ismét altatni kell.

Tenner Anna és az egyik védence, aminek nem kellett az Illatos útra kerülnie (Fotó: Tenner Anna)

”Korábban évente akár 5000 kutyát is elaltattak ezen a telepen, majd ez 2010 után megváltozott: nagyobb teret kaptak a civil szervezetek, amik példátlanul összefogtak. Nagyon jó szakmai kapcsolat alakult ki dr. Kozma Tamás vezető állatorvos, Hunya Éva telepvezető és a civil szervezetek között, és ennek komoly motorja volt a Doktorok az Állatokért Alapítvány. Félek, ha ez így folytatódik, az állatokat ismét tömegesen altatni kell.”

Rendelet írja elő az együttműködést

Ez is érdekelheti:  Magyar Péter "svájci" magyarja korábban szégyennek nevezte Magyarországot

Egy önkormányzati rendelet arra kötelezi a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, hogy feladatainak ellátása érdekében működjön együtt a rendőrséggel, vám- és pénzügyőrséggel, az adóhatósággal és a fogyasztóvédelemmel, a tűzoltósággal és a polgárőrséggel, hivatalokkal és felügyeleti szervekkel, valamint a nekik segítséget nyújtó társadalmi szervezetekkel. Úgy tűnik, ez az Illatos út új vezetését nem tartja vissza attól, hogy elküldje a segítséget és kidobjon az ablakon 4 millió forintot.

Befogadó nap korábban az Illatos úton
Fotó: Tenner Anna

 

Magyarázkodik a FÖRI

Természetesen megkérdeztük a FÖRI-t, miért bontott szerződést az alapítvánnyal, miért utasít vissza 4 milliót, amiből 3 millió csak az Illatos útra költhető. Azt is megkérdeztük mekkora összeg jut idén a telep feladatainak ellátására. Csak az első kérdésünkre kaptunk választ, egy hosszas magyarázkodást, melyben azt fejtegetik, hogy szerintük összeférhetetlen, hogy az Illatos úti telep két vezető köztisztviselője tagja volt a DOKTA kuratóriumának és az adományokból csak négy eszköz került a FÖRI nyilvántartásába. „Az átláthatósághoz, törvényességhez és szakmaisághoz a FÖRI vezetése minden hamis sajtóhír és politikai alapú támadás ellenére is ragaszkodik, és a jövőben is ragaszkodni fog” – írják. De mi abban a törvénytelen és átláthatatlan, ha a kutyáknak gyűjtött négymillió forintot az alapítvány átadja a telep jelenlegi vezetésének?

Forrás: Ripost

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük