KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felgyorsult az infláció Németországban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A berlini statisztikai hivatal jelentése szerint februárban a fogyasztói árak 9,3%-kal magasabbak az egy évvel ezelőttihez képest

Felgyorsult a német infláció februárban, éves összevetésben 9,3 százalékkal, havi szinten pedig 1 százalékkal nőtt – jelentette szerdán a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A hivatal közgazdászai által a vártnál nagyobb volt a fogyasztói árak ugrásszerű növekedése az Európai Unió többi országához viszonyítva.

A jelentés szerint különösen az energia- és élelmiszerárak emelkedése volt jelentős hatással az EU vezető gazdaságának inflációs rátájára. Az előzetes adatok szerint februárban az élelmiszerárak átlagon felüli, 21,8%-os növekedést mutattak az előző év azonos hónapjához képest.

„Az enyhítő intézkedések ellenére az energiaárak 2023 februárjában 19,1%-kal voltak magasabbak, mint 2022 februárjában” – közölte a Destatis.

„Bár az inflációs ráta a következő hónapokban csökkenhet, mert az energiaárak valószínűleg nem fognak olyan erőteljesen emelkedni, mint 2022 tavaszán, ez nem jelenti azt, hogy az inflációnak vége”

– kommentálta az adatokat Ralph Solveen, a Commerzbank gazdaságkutatója a Reutersnek.

A Destatis jelentése a francia és a spanyol statisztikai hivatalok korábbi közleményeit követi, amelyekből kiderült, hogy a megugró élelmiszer- és energiaárak az eurózóna második és negyedik legnagyobb gazdaságára is csapást mértek. A jelentések szerint a fogyasztói árak mindkét országban februárban ismét emelkedő tendenciát mutattak.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: