KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felbocsátották a Luna–25 holdállomást Oroszországból (+videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy Szojuz–2.1b hordozórakéta fedélzetén felbocsátották a Hold felé a Luna–25 automatikus állomást pénteken a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről. Ez az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna–24 állomás, amelyet még 1976-ban a Szovjetunióból bocsátottak fel, 170 grammnyi talajmintát hozott vissza a Földre.

A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség tájékoztatása szerint a tervek szerint a Luna–25-é lesz az első leszállás a Hold déli pólusának nehéz terepviszonyai közepette, a Boguszlavszkij-krátertől északra, abban a régióban, amelyet nem ér el a napfény. Korábban az összes állomás az egyenlítői zónában landolt.

A Luna–25 fő feladata a Hold pólusközeli régiójában a talajösszetétel elemzése, víz jelenlétére vonatkozó hipotézisek megerősítése vagy cáfolása. Fúrószerkezete 40 centiméter mélyen hatol majd be a Hold felszínébe. Az állomással a leszállás új technológiáját is kipróbálják. A repülés normál program szerint négytől öt és fél napig tart majd. Az állomás három–hét napot tölt majd egy mintegy 100 kilométer magas Hold körüli pályán, hogy felkészüljön a leszállásra.

A Luna–25 szerkezete két fő részből áll: az alsó leszálló platformból és a felső műszerkonténerből. Az állomás fedélzetén mintegy 31 kilogrammnyi tudományos berendezés található, amelyet a holdi regolit (törmelékes kőzetréteg) és az exoszféra tanulmányozására terveztek. Manipulátora a talaj feltárására és talajminta vételére képes. A tudományos munka időtartamát egy évre tervezték. A 2027-ben indítani tervezett Luna–26, majd a későbbiekben a Luna–27 és Luna–28 állomások összetettebb tudományos feladatokat fognak ellátni. Az utolsó a Hold sarkvidéki anyagából hoz majd vissza mintát Földre.

Ez is érdekelheti:  Korrupció Óbudán: tíz gyanúsított, százmilliós kenőpénz

Az orosz űrhajósok holdra szállását 2030-ra ütemezte be a Roszkoszmosz.

MTI-MN

Kiemelt kép: A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott képen a Szojuz–2.1b hordozórakétával és Fregat gyorsítóblokkal összekapcsolt Luna–25 Holdra szálló űrszondát a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtér kilövőállására emelik 2023. augusztus 8-án (Fotó: MTI/EPA/Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük