BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ezért költözik Magyarországra egyre több német

Pár év leforgása alatt több mint harmadával nőtt a Magyarországon élő német állampolgárok száma. Ennek nemcsak anyagi okai vannak: a német migrációs politika és a Covid-korlátozások is vonzóvá tették Magyarországot – írja a Világgazdaság. A német közszolgálati média, a Deutsche Welle még 2021 tavaszán indította el magyar nyelvű YouTube-csatornáját. Ezúttal olyan németekről forgatott, akik Németországból Magyarországra költöztek. 

Az egyikük Herbert Köneke, aki 16 évvel ezelőtt érkezett Bajorországból, ahol autókereskedőként dolgozott. A Veszprém vármegyei Nemesvitán vásárolt telket, ahol westernfalut hozott létre. Azt mondja, Magyarország töretlenül tetszik neki, jó a hely, a klíma, kedvesek az emberek. „Mikor véget ér a műsor, odajönnek, megköszönik. Ilyet más országban nem látsz, csak itt” – emelte ki.

Azt viszont nem gondolta volna, hogy ilyen nehéz vállalkozást indítani. „Hála istennek, mert ha ezt előre tudom, nem is kezdek bele. Ha valamit nem csináltam pontosan, máris kaptam a büntetést” – jegyezte meg. Arra is kitért, hogy ő ugyan nem nyugdíjas, de sok német idős korában anyagi megfontolásból Magyarországra teszi át a székhelyét, mert itt jobban ki tud jönni a pénzéből. Herbert Köneke szerint az az alapvető gond, hogy

 Németországban sok nyugdíjasnak nincs saját ingatlana, a nyugdíjából viszont nem tudja kifizetni az ottani albérletet.

Angela Leonhardt és Holm Rentsch párként jött át Magyarországra tavaly tavasszal. Lausitz régióból származnak. A nő eredetileg Dél-Amerikába vágyott, de aztán a férfi meggyőzte, hogy Magyarország legyen az új otthonuk. Egy pillanatig se bánták meg. Náluk is meghatározó szempont volt a megélhetés, Angela sokáig dolgozott egyéni vállalkozóként, így kevés a nyugdíja. Azt mondják, a magyar rekordinfláció ellenére is jól kijönnek a pénzükből.

– magyarázta Holm Rentsch.

De nemcsak az anyagiak miatt választották Magyarországot, hanem a közbiztonság miatt is. A férfi egyáltalán nem ért egyet a német bevándorlási politikával. Szerinte Németországban a migráció miatt sokkal magasabb a bűnözés, mint itthon. „Magyarország ezekben a dolgokban sokkal jobb” – tette hozzá, bár azt elismerte, hogy a migránsok a korábbi német lakóhelyükön nem okoztak napi szintű problémát. Arra ugyanakkor kitértek, hogy a német Covid-intézkedések hozzájárultak a kivándorlásukhoz. Túlzók voltak. „Hévízen teljes természetességgel tudtunk étterembe menni, senki sem kérdezte meg az oltási státusunkat. Németországban ilyet nem tehettünk meg” – idézték fel.

Arról is beszéltek, hogy több nem nyugdíjas ismerősük is szívesen jönne Magyarországra, csak nehezen találnak munkát. Ha pedig mégis, kevés a fizetés. Ha magasabbak lennének a bérek, sokkal több német költözne ide.

Mennyi német költözik Magyarországra?

A több mint nyolcperces riportban Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere is megszólal. Azt mondta, örömmel fogadják a németeket, akik már 330-340 ingatlant tulajdonolnak Balatonfenyvesen, ami mintegy 6,5 százalékos arány a teljes ingatlanállománya vetítve. Szerinte a balatoni településeken átlagosan 5–15 százalék között mozog a német ajkú ingatlantulajdonosok aránya. „Örülünk nekik, már csak azért is, mert általában leharcolt házakat vásárolnak, amelyekből aztán szépet varázsolnak” – mutatott rá.

A Deutsche Welle idézi a vonatkozó KSH-statisztikát. Eszerint míg 2019-ben 16 537 német élt Magyarországon, addig 2023-ban már 22 130-an, ami majdnem 34 százalékos növekedés. A német közmédia szerint az viszont nem látszik a számokban, hogy sok német visszatér Németországban, leginkább az egészségügyi szolgáltatás miatt.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Illusztráció (Fotó: Katona Vanda)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük