TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ez várhat Donald Trumpra az ítélethirdetés után

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Magyar Nemzet Magyarics Tamást, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát kérdezte arról, hogy miután ebben az abszolút koncepciós perben bűnösnek nyilvánították az Egyesült Államok korábbi, 45. elnökét, vajon milyen büntetésre ítélhetik Donald Trumpot és az hogyan befolyásolhatja a novemberi elnökválasztást.

Három különböző variáció lehetséges: pénzbüntetést szabnak ki, felfüggesztett vagy valódi börtönbüntetésre ítélik. Miután mind a 34 vádpontban bűnösnek találták, ez egyenként négy évet jelent, tehát a legmagasabb büntetési tétel 136 év lehet, de nyilvánvalóan erről nem lesz szó

– vázolta fel a Magyar Nemzet megkeresésére Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa, milyen kimenetellel zárulhat a Donald Trump elleni eljárás.

A volt amerikai elnököt a New York-i esküdtszék csütörtökön 34 vádpontban mondta ki bűnösnek az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.

Juan Merchan bíró a büntetés mértékének közzétételét július 11-re tűzte ki, ami négy nappal előzi meg a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának kezdetét, amelyen hivatalossá kell tenni a párt elnökjelöltjét.

Magyarics Tamás egyúttal rámutatott, Trump és csapata fellebbezni fog vagy a manhattani, vagy a kerületi fellebbviteli bíróságon, ám hangsúlyozta, az eljárás még hónapokig eltarthat. Hozzátette: a fellebbezés elbírálását követően a meghozott elsőfokú ítéletet vagy helybenhagyják, vagy módosítják.

Trumpot azonban aligha sikerült eltántorítani attól, hogy induljon a novemberre kitűzött elnökválasztáson, sőt nem kizárt, hogy a büntetőeljárás nyomán még nagyobb esélye lesz. A szakértő a legutóbbi felméréseket idézve elmondta, az emberek kétharmadának véleményét Trumpról nem fogja megváltoztatni az ügy. A megkérdezettek mindössze 17 százaléka mondta azt, hogy negatív irányban fogja befolyásolni Trumppal szembeni véleményüket, 15 százalékuk viszont azt mondta, pozitívan.

Az emberek egy jelentős része politikai indíttatásúnak tartja az egész eljárást

– tette hozzá.

Magyarics Tamás azonban arról is beszélt, hogy a billegő államokban okozhat gondokat a republikánus politikusnak az ellene indított eljárás: a felmérés szerint az itt élők 53 százaléka meggondolná azt, hogy Trumpot támogassa. A szakértőt továbbá arról is kérdeztük, hogy az amerikai alkotmányban várható-e módosítás az elnökjelöltekről. A rendelkezések értelmében az is indulhat az elnökválasztáson, aki büntetett előéletű, két feltétel van csupán: az illető legalább 35 éves, valamint amerikai állampolgár legyen, aki legalább 14 éve él az országban.

Ez is érdekelheti:  RT: Leállt a dollár és az euró kereskedése a moszkvai tőzsdén

Magyarics Tamás szerint a közeljövőben aligha van esély az alkotmánymódosításra, ám nem tartja kizártnak, hogy elinduljon egyfajta gondolkodás a kérdésben.
Az amerikai rendszerről szólva kiemelte, az alkotmánymódosítás egy rendkívül hosszú folyamat, az államoknak ugyanis tíz évük van arra, hogy a javaslathoz hozzájáruljanak. Hozzátette, szintén a módosítás ellen szól, hogy az amerikaiaknak sürgetőbb kérdésekkel kell foglalkozniuk.

Kiemelt képen: Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetõbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án. Fotó: Peter Foley

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük