KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Ez már maga a pokol” – folytatódnak a kényszersorozások Ukrajnában, az új mozgósítási törvénnyel minden kiskaput bezárnának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egyre durvábban zajlik a kényszersorozás Ukrajnában. Az ukrán parlament március végére ígéri az új mozgósítási törvényt, amely a tervek szerint nem hagy kiskaput a katonai szolgálat elkerülésére.

Ukrán hadkiegészítők fognak el az utcán egy férfit, akit megpróbálnak betuszkolni a mikrobuszukba – látható a Híradóban bemutatott képsorokon. A férfi azonban nem hagyja magát és segítségért kiállt. A felvételek a kárpátaljai Munkács egyik kertvárosi részében készültek. Miután az embereknek is feltűnik a lárma, a hadkiegészítő emberei a földre dobják a férfit és belerúgnak.

Egy másik felvételen már Huszt a helyszín, ahol feldühödött nők vitatkoznak. Egy Belső-Ukrajnából érkező hadkiegészítő tiszt azt mondja nekik, hogy a férjeiteket a pincében tartják. A nők az egyenruhásokat törvénytelenséggel vádolják.

A kárpátaljai város hadkiegészítő parancsnoksága körül egyre több a botrány. Az ukrán sajtó szerint sokszor megverik és cellákban tartják fogva a hadköteleseket, a telefonjaikat pedig elkobozzák.

Máshol sem jobb a helyzet. Egy videón például a nyugat-ukrajnai Lembergben kiált torkaszakadtából segítségért egy férfi. A járókelők segíteni próbálnak neki, mindhiába.

„Ha kinyitják a határokat, akkor az emberek 80, de legalább 60 százaléka el fog menni ebből az országból. Összeszedik a feleségeiket, gyerekeiket és távoznak. Ez már maga a pokol” – mondta egy ukrán férfi.

Ráadásul annyira rossz a helyzet, hogy már felülvizsgálnák a mozgássérültek katonai felmentését is.

„A mobilizációs potenciálunk csökkent, emiatt javítanunk kell azon. Ezért minden harmadik és második kategóriás mozgássérültet meg kell vizsgálni, hogy alkalmas-e a seregbe. A katonai szolgálat ugyanis nem mindig esik egybe a frontszolgálattal” – nyilatkozta egy ukrán tiszt.

A mozgósítási törvénytervezet, amelyen a kijevi parlament dolgozik, az egyik legtöbb vitát kiváltó ügy.

Az ukrán házelnök egy tévéműsorban azt mondta: minden állampolgárnak kötelessége megvédeni a hazáját, vagyis törvénnyel kell megakadályozni, hogy elkerülhető legyen a katonai szolgálat.

Ez is érdekelheti:  The New York Times: Irán 185 drónt, 36 cirkáló rakétát és 110 föld-föld rakétát lőtt ki Izraelre - Irán befejezettnek tekinti az "ügyet" (videók)

„A másoddiploma körüli visszaélésekről van szó, és azokról a végzős hallgatókról, akik nem látják el megfelelően a kötelességüket, illetve számos egyéb körülményről is. A valódi egyetemisták számára pedig világos és átlátható szabályokkal kell lehetővé tenni a katonai halasztást” – mondta a házelnök.

A kényszersorozások és a folyamatos törvényi szigorítás miatt az ukránok nem hisznek Volodimir Zelenszkij elnöknek, aki legutóbb azt mondta: 31 ezer ukrán katona halt meg eddig. Az emberek úgy gondolják, hogy ukrán oldalról legalább félmillió áldozata lehet eddig a háborúnak.

M1, hirado.hu

Kiemelt kép: Hirado.hu grafika

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük