KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

EU csúcs mától Brüsszelben – témák: Ukrajna, migráció és az EU bővítése

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kétnapos EU-csúcstalálkozó kezdődik ma Brüsszelben. Az egyeztetések során tervek szerint szóba fog kerülni a tömb bővítése, Ukrajna támogatása, a közel-keleti válság, továbbá migrációs és védelmi kérdésekről is egyeztetnek a tagállamok vezetői.

Egy lépéssel közelebb kerülhet az ­uniós tagsághoz Bosznia-Hercegovina – erről írt tegnap a Policito. A brüsszeli hírportál ugyanis úgy értesült, a balkáni országgal való csatlakozási tárgyalások megkezdésének zöld jelzést adhatnak a tagállamok a ma kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón.

Azonban nem minden uniós diplomata optimista az ügyet illetően, egyes vélekedések szerint a 2022 decembere óta tagjelölti státusban lévő országnak minden reformot be kell fejeznie, mielőtt bármilyen előrelépés történne.

A tárgyalóasztalon van továbbá Ukrajna és Moldova csatlakozása is: mindkettő esetében 2023 decemberében döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett.

Az EU-csúcson Orbán Viktor is részt vesz, aki már tegnap Brüsszelbe érkezett. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tegnap az MTI-t arról tájékoztatta, a miniszterelnök részt vett az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján.

Ukrajna esetében minden bizonnyal forró pont lesz a posztszovjet ország támogatása az Oroszországgal vívott háborúban.

Olaf Scholz német kancellár a berlini parlamentben mondott beszédében az európai szövetségesek Ukrajnával kapcsolatos egységét hangsúlyozta. „Közös állásponton vagyunk” – jelentette ki. Beszédében egyúttal utalt a weimari háromszög – Németország, Lengyelország és Franciaország – múlt heti találkozójára is: „Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges” – fogalmazott. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meghívólevelében szintén Ukrajna támogatását emelte ki:

Legfontosabb feladatunk az Ukrajnának nyújtott katonai segítség gyors eljuttatása, valamint – a csehországihoz hasonló közelmúltbeli kezdeményezésekre építve – a lőszerek Ukrajnába történő gyorsított beszerzése és szállítása

– írta levelében a politikus.

Az Európai Tanács oldalán közzétett agenda szerint biztonságról és védelemről is fognak tárgyalni az uniós vezetők. Többek között szó fog esni Euró­pa védelmi felkészültségének növeléséről, arról, hogy miként lehet megerősíteni az EU védelmi technológiai és ipari bázisát, továbbá más lépésekről is tárgyalni fognak a védelmi ipar versenyképesebbé tételében. Tervek szerint a tagállamok megvitatják az európai védelmi ipari stratégiát és az európai védelmi ipari programot is.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Magyarországon a konzervatívok szabadon beszélhetnek

A résztvevők várhatóan kitérnek a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háborúra. Az EU korábban elítélte a fegyveresek támadását és elismerte, Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor aggodalmát fejezte a romló gázai humanitárius helyzet ­miatt. A migráció szintén a napirendi pontok között szerepel: legutóbb a tagállami vezetők abban állapodtak meg, még erősebb partnerségre fognak törekedni a kibocsátó- és tranzitországokkal.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Archív / Brüsszel, 2023. március 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2023. március 24-én. Mellette Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője (b), Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója (b2) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük