KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Erről sem beszél a „haladó” média: Egyre súlyosbodik a gázolajhiány az Egyesült Államokban

Miközben az Egyesült Államokban megtiltották az Oroszországból történő olaj és olajipari termékek behozatalát, egy kiterjedtebb gázolaj hiány lépett fel az ország keleti partvidékén, ami egyre inkább erősíti a felhasználók félelmét az üzemanyagárak további emelkedése miatt, amit tovább fokoz a téli fűtési időszakra történő felkészülés.

A Mansfield Energy, az ország egyik legnagyobb üzemanyag-forgalmazója és elosztója rendkívüli intézkedéseket vezetett be kedden, és arra hívta fel ügyfelei figyelmét, hogy az üzemanyagot kiszállító fuvarozók egyes esetekben több terminálból tudják csak feltölteni tartálykocsijaikat, ami késlelteti a szállításokat. Mivel a hiány északkeletről délkeletre terjed, a cég azt tanácsolta az ügyfeleknek, hogy 72 órával korábban adják le rendeléseiket, nehogy piaci felárat kelljen fizetniük.

„Sok területen a tényleges üzemanyagárak jelenleg 30-80 centtel magasabbak a közzétett piaci átlagnál, mert szűkös a kínálat” – közölte a Mansfield, amely évente több mint hárommilliárd gallon olajterméket szállít. Mivel a viszonylag olcsó beszállítók fokozatosan kifogynak a gázolajból, a forgalmazók kénytelenek lesznek magasabb költségű forrásokból beszerezni az üzemanyagot, ami szokatlanul nagy árkülönbségeket eredményez.

A Mansfield felhívása mindössze hat nappal azután érkezett, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Gazdasági Tanácsának igazgatója, Brian Deese a Bloomberg News-nak nyilatkozva azt közölte, hogy a dízelkészletek „elfogadhatatlanul alacsonyak”, és Joe Biden elnök kormányának „minden lehetősége van” az árak csökkentésére. Azonban, ahogy a Bloomberg és más sajtóorgánumok is megjegyezték, az már egyáltalán nem világos, hogy ezek a lehetőségek hogyan oldanák meg hosszútávon a problémát.

A hírek szerint a dízelellátás New Englandben, az évnek ebben a szakaszában a szokásos szintnek körülbelül az egyharmadára csökkent. Országszerte az Egyesült Államoknak mindössze 25 napnyi dízelkészlete van, amire nem volt példa eddig 2008 óta.

Deese elmondta a Bloombergnek, hogy az Egyesült Államok felszabadíthatja északkeleti háztartási fűtőolaj tartalékát, amely egymillió hordót jelent. De, ahogy azt a Washington Post megjegyezte, az üzemanyag iránti kereslet olyan nagy északkeleten, hogy ezek a készletek hat órán belül kimerülnének. A Fehér Ház fontolóra vette a finomított üzemanyagok exportjának betiltását vagy korlátozását is – ez a lépés azonban az iparági kereskedelmi csoportok szerint visszaüthet.

Ez is érdekelheti:  Magyarbarát alelnöke lehet Donald Trumpnak

A finomított termékek exportjának betiltása vagy korlátozása valószínűleg csökkentené a készletek szintjét, csökkentené a hazai finomítói kapacitást, felfelé nyomná a fogyasztói üzemanyagárakat, és az Egyesült Államok szövetségeseit nagyon kényelmetlen helyzetbe hozná, miközben zajlik a háború” – részletezte a hónap elején az American Petroleum Institute és az American Fuel and Petrochemical Manufacturers a Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszternek írt levelében.

A hiány az Egyesült Államokat további áremelkedések kockázatának is kiteszi, ha ellátási zavarok, például finomítói üzemzavarok lépnek fel. A magasabb üzemanyagárak átgyűrűznének az Egyesült Államok gazdaságán, mivel 18 kerekű óriáskamionok és más dízelmotoros járművek bonyolítják le az ország teherforgalmának körülbelül 70%-át.

Az AAA autóklub adatai szerint a gázolaj ára jelenleg gallononként, országosan és átlagban közel 5,32 dollár, ami 8,6%-kal alacsonyabb a júniusban tapasztalt, minden idők legmagasabb  árához képest. Összehasonlításképpen, az átlagos benzinár 25%-kal csökkent, jelenleg 3,76 dollárra gallononként. A gázolaj ára viszont 47%-kal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest.

Kiemelt kép: George Frey


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük